Policija utvrdila: Na odmorištu nije bilo pokušaja otmice djece niti bilo kakvog oblika protupravnog ponašanja

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Boris Scitar/Pixsell
Zbog pojačanog interesa javnosti o događanjima na jednom od odmorišta uz autocestu A1 koja povezuje Zagreb i Split policija je obavijestila o detaljima ovog događaja. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

Nakon zaprimljene obavijesti djelatnika škole čija su se djeca vraćala s izleta, o mogućem neprimjerenom ponašanju jednog od gostiju odmorišta prema djeci škole tijekom njihovog boravka na odmorištu, u suradnji Policijske uprave dubrovačko neretvanske i Policijske uprave ličko senjske provedeno je kriminalističko istraživanje.  

Temeljem svih obavljenih razgovora sa sudionicima ovog događaja i pregledanog videozapisa, utvrđeno je da se u konkretnom slučaju radilo o ponašanju koje se ni na koji način ne može okarakterizirati kao pokušaj otmice djece, kako je to navedeno u nekim medijskim objavama niti ponašanju koje ima elemente kaznenog djela. Iako se u objavljenom članku navode dvije muške osobe koje su navodno vrbovale djecu, temeljem  izjava djece, djelatnika i nastavnika, kao i pregledom videonadzora, takvi navodi nisu potvrđeni, već je utvrđeno da se radi o samo jednoj muškoj osobi.

Naime, kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je muškarac, prilikom plaćanja svog računa na blagajni odmorišta, primijetio dječaka koji nije imao dovoljno novca da plati željeni artikl te je samoinicijativno ostavio svoj ostatak od plaćenog računa na pultu blagajne i rekao da je taj novac za dječaka. 

Vidjevši pozitivnu reakciju dječaka, manje novčane iznose ponudio je još nekolicini djece koja su bila u blizini, ne želeći kod njih izazvati osjećaj zakinutosti, ali su djeca odbila primitak novca. Budući su ga nastavnice upozorile na ponašanje, muškarac je napustio odmorište, zajedno s kolegicom koja ga je za to vrijeme čekala u vozilu. 

Pri tom napominjemo da muškarac nije imao kapuljaču dukserice na glavi niti je ijedno dijete povlačio ili nagovarao da s njim uđe u vozilo, što je također potvrđeno videonadzorom.
Radi se o muškarcu, hrvatskom državljaninu, koji je išao na unaprijed dogovoreni poslovni put, što je također u sklopu kriminalističkog istraživanja provjereno i potvrđeno. 
Iako u konkretnom slučaju možemo govoriti o ponašanju koje je nesumnjivo izazvalo uznemirenost i nelagodu kod djece, a posljedično i njihovih nastavnika i roditelja, moramo naglasiti da u ovom slučaju nisu utvrđeni elementi bilo kakvog protupravnog ponašanja.

Podržavamo i pohvaljujemo nastavnike i roditelje koji su svoju sumnju ispravno prijavili policiji, koja je potom sve navode detaljno provjerila.

Ovim putem apeliramo na autore članka, koji je u znatnoj mjeri uznemirio hrvatske građane, da prije objavljivanja tekstova činjenice provjere kod nadležnih institucija, kako ne bi došlo do pogrešnog informiranja javnosti što im, vjerujemo, nije bila namjera.

Isto tako, želimo zahvaliti svim hrvatskim medijima koji su vrlo razborito pristupili izvještavanju o ovoj temi, vodeći se svojom profesionalnošću bez ikakve potrebe za izazivanjem senzacionalizma ili pogrešnim informiranjem javnosti.

Popularni Članci