PLATIT ĆE DEVET TISUĆA KUNA Pijan vrludao po putu, izazvao prometnu nesreću

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
U proteklom tjednu na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske zabilježeno je  12 prometnih nesreća u kojima su tri osobe teže, a dvije lakše ozlijeđene. S materijalnom štetom zabilježeno je sedam prometnih nesreća. 

Provodeći mjere kontrole prometa policijski službenici su protiv počinitelja prometnih prekršaja poduzeli 601 represivnu mjeru od kojih izdvajamo mjere poduzete prema osobama, počiniteljima prekršaja koji su najčešći uzročnici težih prometnih nesreća tzv. „četiri ubojice u prometu“ te je tako 391 osoba sankcionirana zbog prekoračenja dopuštene brzine kretanja, 29 mjera poduzeto je prema osobama koje nisu koristile sigurnosni pojas, 8 osoba prekršajno je sankcionirano zbog vožnje u alkoholiziranom stanju, a sedam osoba je sankcionirano zbog nepropisne uporabe mobitela tijekom vožnje. 

Od ostalih prekršaja izdvajamo 21 mjeru poduzetu zbog nepropisnog pretjecanja, 40 mjera poduzeto je zbog nepropisnog zaustavljanja i parkiranja i 21 mjera koja je poduzeta prema vozačima koji tijekom vožnje nisu koristili dnevna svjetla, stoji u tjednom izvješću Policijske uprave dubrovačko-neretvanske. 

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u Metkoviću

Najveća koncentracija alkohola od 2,30 g/kg izmjerena je u večernjim satima, 26. studenoga, 52-godišnjaku koji je u Metkoviću izazvao prometnu nesreću s materijalnom štetom. Također je utvrđeno da se tijekom vožnje nije kretao sredinom obilježene prometne trake i da vozilo kojim je upravljao nije bilo registrirano.  

Vozač je uhićen i odveden na Općinski sud u Metkoviću s prijedlogom novčane kazne od 9 tisuća kuna i jednomjesečnom kaznom zatvora te mu je predložena zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilima B kategorije u trajanju od tri mjeseca. 

Izdvajamo i slučaj 57-godišnjaka koji je u ranim jutarnjim satima u subotu, 30. studenoga, zaustavljen u Opuzenu. Vozač je upravljao osobnim vozilom dubrovačkih registracijskih oznaka pod utjecajem alkohola od 1,94 g/kg i tijekom vožnje nije koristio sigurnosni pojas. 

Zbog počinjenih prometnih prekršaja odveden je na Općinski sud u Metkoviću uz prijedlog dvomjesečne zatvorske kazne, dvogodišnje zabrane upravljanja vozilima B kategorije i novčane kazne od tisuću kuna.

Najava akcije prometne policije

Sutra, 3. prosinca na Međunarodni dan osoba s invaliditetom policijski službenici prometne policije u suradnji s prometnim redarima provesti će pojačani nadzor korištenja parkirališnih mjesta rezerviranih za invalide i moguću zlouporabu znaka pristupačnosti. 

Akcija se provodi na razini cijele Republike Hrvatske na inicijativu TISPOL-a, mreže prometnih policija država Europe. 

Policijski službenici ove Policijske uprave su se sastali s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom koji su im iznijeli probleme s kojima se svakodnevno susreću u prometu, a koje će policijski službenici u suradnji s predstavnicima lokalne samouprave nastojati riješiti.  

Popularni Članci