test

PAO BALKANSKI NARKO KARTEL Uhićen Trebinjac koji je krijumčario kokain s likom Al Caponea

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Božidar Božo Ratković, Srbin iz Trebinja, uhićen je u Argentini u velikoj policijskoj akciji kao jedan od vođa balkanskog kartela, a tereti se da je pokušao prokrijumčariti velike količine kokaina iz Južne Amerike u Europu.

Na paketima kokaina pronađene su slike Al Caponea i meksičkog narko-bosa Nemesija Oseguere Cervantesa, zvanog El Mencho.

Kako prenosi portal Trebinje Live, Ratkovića su policijski inspektori pratili devet mjeseci, a uhićen je kad je pokušao iz Argentine pobjeći u Boliviju. Osim njemu, lisice na ruke stavljene su i njegovom prvom suradniku, navodno Srbinu, Draganu R, pripadnicima klana, ali i odvjetniku.

– Ratković nije znao da je na meti argentinske policije, koja je mjesecima pratila njegovu grupu i utvrdila kako ovaj ogranak balkanskog kartela radi najmanje godinu i pol dana. Vjeruje se da je on drogu slao iz Južne Amerike u Europu, a u travnju ove godine izvedena je spektakularna akcija – prenose mediji: “Brod sa 165 kilograma kokaina krenuo je iz Argentine, a kad je pristao na Tenerifama, na njega su se ukrcali policajci. U označenom kontejneru pronašli su cigle kokaina, unutar plavih vrećica na kojima su bili portreti Al Caponea i El Mencha, šefa meksičkog kartela.”

Ratković, kako prenose mediji, poznat je po nadimku Božo, ali je koristio i kodno ime Brale, što je otkriveno prilikom njegovog uhićenja 2010. godine. Tada se teretio za krijumčarenje 500 kilograma kokaina koji je zaplijenjen 2008. godine u Amazoniji.

– Istražitelji su tada doznali da je Srbin rođen 6. siječnja 1966. godine u Trebinju, ali je koristio identitet Gorana Simića s datumom rođenja 14. listopada 1968. godine, s putovnicom broj 3012331, s kojim je nekoliko puta putovao u Kolumbiju, Brazil i druge zemlje – prenose mediji.

Kako mediji pišu, Ratković je jedno vrijeme živio u luksuznoj vili, vozio je najskuplje automobile, a smatralo se da je opasan kriminalac koji ima veze s europskom mafijom. 

Akcija u kojoj je Ratković s osam sudionika uhićen nazvana je “Istočna obećanja”.

– Ratkoviću su lisice na ruke stavljene u kamionu kojim je pokušavao prijeći granicu s Bolivijom, dok je Dragan R. uhićen u jednoj vili – navode mediji:

Ratković, kako prenose argentinski mediji, dobro je poznat policiji, a robijao je i ranije.

– On je navodno sudjelovao u ratu u bivšoj Jugoslaviji, a spekulira se da je bio pripadnik obavještajnih službi. Optužen je zbog ubojstva talijanskog policajca, pa se zbog toga nalazi na Interpolovoj crvenoj tjeralici, a traže ga talijansko i brazilsko pravosuđe. U Argentini je robijao četiri godine zbog krijumčarenja narkotika, a spekulira se i kako je ovdje imao jake veze s lokalnim trgovcima, ali i Kolumbijkom Monicom Lilijanom Gutillerez Valencijom – navode mediji.

Bosanski narko-bos, kako su ga prozvali, s robije je izašao u jeku pandemije korona virusa, 2020. godine.

– Tada je napravio baze u Boliviji i Brazilu, a da bi putovao po Južnoj Americi, koristio je lažnu putovnicu. Zbog toga službe nisu mogle da mu uđu u trag, ali su zato registrirale njegovu desnu ruku Dragana R – pišu.

Kako mediji navode, baza balkanskog kartela u Argentini nalazila se u gradu Zarateu, odakle su brodovi s kokainom isplovljavali u Europu. U Brazilu je Ratkovićeva organizacija imala bazu u gradu Florijanopolisu.

– Oni su teretnim ili turističkim brodovima kokain koji su nabavljali u Boliviji slali u Europu i Južnu Afriku – pišu mediji.

Na čelu balkanskog kartela, jedne od najvećih narko-bandi, nalazi se misteriozni Edin Gačanin, zvani Tito, porijeklom iz Bosne i Hercegovine, koji navodno poslom rukovodi iz Dubaija.

Popularni Članci