OTKRIVAMO IME TVRTKE I DIREKTORA Nije isplaćivao plaće, završio u stečaju, a imovinu predao na uništenje?

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Dovršenim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Službe kriminalističke policija Policijske uprave Dubrovačko - neretvanske, 38-godišnjak se sumnjiči za kaznena djela „Neisplate plaća“ i „Krivotvorenje službene ili poslovne isprave“. Dubrovački dnevnik neslužbeno saznaje o kojoj tvrtki je riječ te tko joj je bio direktor sve do odlaska u stečaj.

Kako su iz policije izvijestili bez navođenja identiteta, istraživanjem je utvrđena osnovana sumnja da 38-godišnjak kao bivši direktor i odgovorna osoba jednog trgovačkog društva koje je pružalo usluge čišćenja poslovnih prostora poslovnim korisnicima diljem Republike Hrvatske, svojim djelatnicima nije isplatio plaće za obavljeni rad u 2019. godini, iako je s njima imao sklopljene ugovore o radu te je na žiro računima društva imao novčana sredstva za isplatu plaća.

Također je utvrđeno da je u propisanim izvješćima tzv. JOPPD obrascima neistinito prikazao da je spomenute plaće svim zaposlenicima isplatio, te je takve neistinite obrasce dostavio nadležnim tijelima, a sve kako bi izbjegao od strane nadležnih tijela pokretanje postupaka za prisilnu naplatu neisplaćenih plaća i ostalih zakonom propisanim davanja na i iz plaće.

Materijalna šteta pričinjena navedenim kaznenim djela je preko 600 tisuća kuna. Kako Dubrovački dnevnik doznaje, radi se o tvrtki IOS, INTERNATIONAL OUTSOURCING SERVICES D.O.O. u stečaju, koja je javnosti više poznata kao DUD d.o.o. Direktor tvrtke i jedini vlasnik od 2017. godine u javnosti je bio spominjan 2018. godine kada su zaposlenice usred turističke sezone na poslovima čišćenja u Zračnoj luci Split štrajkale zbog neisplate plaće.

U veljači 2020. godine IOS d.o.o. je zbog dugotrajne blokade završio u stečaju, dok je sam direktor u predaji dokumentacije stečajnoj upraviteljici naveo kako su potraživanja koja iznose 3,35 milijuna kuna uglavnom u zastari ili nenaplativa, a da je dugotrajna materijalna imovina u iznosu od 3.060.956,93 kn zastarjela te se isključuje iz uporabe zbog nemogućnosti daljnje uporabe te se predaje na uništenje sakupljaču otpada. Iako navedeno rashodovanje dugotrajne imovine nije predmet istrage Policijske uprave, stečajnoj upraviteljici nije bilo jasno kako je imovina rashodovana, a da za takvu radnju direktor nema dokaz o uništenju te zapisnik Porezne uprave da je odobrila uništenje.

Protiv osumnjičenog muškarca slijedi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu zbog neisplate plaća i krivotvorenja službene isprave. Prema podacima Poslovne Hrvatske, tvrtka IOS d.o.o. je 2019. godine imala 203 zaposlene osobe, te promet od 8,21 milijun kuna.

Popularni Članci