ORUŽANA PLJAČKA U ZL DUBROVNIK Podignuta optužnica protiv Antuna Katušića i nepoznate žene

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DD
Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Dubrovniku optužnicu protiv Antuna Katušića (46) zbog počinjenja kaznenog djela prikrivanja te protiv državljanke Bosne i Hercegovine (40) zbog počinjenja kaznenog djela pomaganja u razbojništvu počinjenog na štetu pravne osobe iz Dubrovnika. Podsjetimo, radi se o razbojništvu koje se dogodilo u listopadu prošle godine u Zračnoj luci Dubrovnik, a detalji su objavljeni na stranicama DORH-a. 

"Okrivljeniku se stavlja na teret da je tijekom listopada 2019. godine, a okrivljenica od listopada 2019. od 25. siječnja 2020., po prethodnom dogovoru da uz prijetnju oružjem uzmu novac, počinili navedena kaznena djela, pri čemu je okrivljenica htjela mu pomoći u počinjenju kaznenog djela razbojništva na štetu pravne osobe.
Tereti ih se da su zajedno došli u Dubrovnik radi stvaranja uvjeta i podjele uloga u činjenju naznačenog kaznenog djela, te je okrivljenica dovela osobu iz Bosne i Hercegovine, za sudjelovanje u činjenju planiranog kaznenog djela. Prethodno je okrivljenik uzeo motocikl za kojeg je znao da je otuđen kako bi ga koristio za počinjenje kaznenog djela. Dvoje državljana Bosne i Hercegovine su 21. listopada 2019. na motociklu, uz prijetnju oružjem, od djelatnika pravne osobe uzeli novac u vrijeme dok je okrivljenik pratio događaj i bio spreman u slučaju potrebe pomaganja u bijegu. Okrivljenica je, nakon počinjenja kaznenog djela, u objektu u Dubrovniku u kojem je boravila do 24. listopada 2019., koji je poslužio za skrivanje oružja kojim je počinjeno kazneno djelo, 25. siječnja 2020. došla u Dubrovnik kako bi odnijela oružje skriveno u sobi koju je prethodno koristila, no u tome su ju spriječili policijski službenici koji su u skrivenom prostoru pronašli dva pištolja s pripadajućim spremnikom i streljivom.

Državno odvjetništvo predložilo je produljenje istražnog zatvora protiv okrivljenika (46), kao i protiv okrivljenice (40).

Državno odvjetništvo je, nakon provedene istrage, donijelo rješenje o obustavi istrage protiv hrvatskog državljanina (26) zbog počinjenja kaznenog djela razbojništva budući da nije utvrđena osnovana sumnja da je počinio kazneno djelo razbojništva na štetu pravne osobe iz Dubrovnika," stoji na stranicama DORH-a. 

Zaštitari napadnuti dok su nosili novac

Podsjetimo, oružana pljačka na aerodromu dogodila se kada su zaštitare Zračne luke Dubrovnik koji su prenosili novac presrele dvije osobe na motociklu, uzele novac uz prijetnju vatrenim oružjem, a nakon krađe su se udaljile. Dubrovački dnevnik tada je prvi pisao kako se radi o novcu iz aerodromskog Duty free shopa. Također, doznali smo kako je ukradeno oko 100 tisuća eura u gotovini.

Dva zaštitara su napadnuta dok su iznosila novac iz automobila u upravnu zgradu. 

Lice s tjeralice

Katušić iz Gabrila otprije je poznat policiji. Tako se našao na tjeralici nakon što je u travnju 2006. godine prouzročio prometnu nesreću kod Čapljine u kojoj je poginulo pet osoba, među kojima i dva policajca – pripadnika interventne policije Damir Žderić i Marin Salacan. Iako je bio tada i sam teže ozlijeđen, pobjegao s odjela kirurgije mostarske bolnice stoga je za njim tada organizirana potjera. On se za to vrijeme vratio u Konavle i, kako su tada govorili mještani, radio kao taksist.

Predmetom policijskih istraga bio je i godinu ranije, kao jedan od glavnih osumnjičenih za krijumčarenje auta na dubrovačkom području. Iz policije su tada izvijestili kako je utvrđeno kako je 19 hrvatskih državljana, uglavnom s dubrovačkog područja, nabavom ukradenih vozila iz Hrvatske i inozemstva, navodno BiH, te krivotvorenjem dokumentacije za njihovu daljnju prodaju počinilo štetu od 3,5 milijuna kuna. Nakon krivotvorenja dokumenata, automobili su prodavani trećim osobama, a neki su zadržavani i u vlasništvu nekih od osumnjičenika. U medijima se tada spekuliralo kako vrijednost ukradenih vozila iznosi oko 400 tisuća eura.

Katušić je policiji poznat i po tome što je 2007. godine skuterom nasrnuo na policajca. Prema tadašnjim pisanjima medija, Katušić je na skuteru zaustavljen u uvali Tiha zbog prometnog prekršaja, nakon čega je policajcu odbio predati dokumente te je počeo vikati na njega, a sve je kulminiralo kad mu je motorom prešao preko noge te ga odgurnuo rukama i nastavio voziti. Osim toga, pretresom kuće i turističke agencije u Cavtatu tada mu je pronađena manja količina marihuane.

Ovaj Konavljanin uhićen je i 2008. godine pod sumnjom za gospodarski kriminal tj. kako je u razdoblju od 2004. do 2007. godine kao odgovorna osoba u poduzeću Kruna utajio porez, zlorabio ovlasti u gospodarskom poslovanju i krivotvorio službene isprave.

U kuloarima se spominje kako je Katušić u dugovima, a državi duguje nešto više od 123 tisuće poreznog duga. O kakvim se još tu dugovima radi još uvijek nije poznato.

Popularni Članci