'

NE NASJEDAJTE! Kruže poruke kojima prevaranti žele nasamariti građane i uzeti njihov novac, budite na oprezu

Autor: Ahmet Kalajdžić Autori fotografija: © FotolEdhar - Fotolia.com
Domišljatost prevaranata nema granica, a suvremene tehnologije samo im omogućavaju da se iskažu na novi, originalni i neočekivani način. 

Jedna od takvih prevara svakako su SMS poruke koje prevaranti šalju na mobitele pretplatnika, a sve s ciljem da ih potaknu kako bi impulzivno reagirali i načinili krivi, odnosno potez zbog kojeg će, posljedično, ostati bez novca, vrijednih osobnih podataka ili sadržaja pohranjenih u memoriji mobilnog uređaja.

Ovog su tjedna “u igri“ dvije vrste SMS poruka. Prema jednoj, vlasnici mobitela dobivaju SMS-obavijest kako je Hrvatska pošta u nemogućnosti isporučiti im paket dok ne uplate carinske pristojbe. Popratno, u poruci je naveden link kojeg treba otvoriti i korisniku koji se lažno predstavlja da je Hrvatska pošta, u prazna polja upisati tražene podatke. 

Druga vrsta poruka koje stižu građanima su SMS poruke upućene roditeljima kao ciljanoj publici koja reagira instinktivno zaštitnički i stoga posebno brzo, nerijetko nedovoljno razmišljajući o mogućim negativnim posljedicama. Jer, u pitanju su njihova djeca, zbog kojih nam oprez popušta, a prevaranti upravo na to i računaju.

Može se zaključiti kako prevaranti koriste algoritam koji muškim pretplatnicima istu poruku šalje na način da se početak pretvara u "Bok papa", dok je ženskim korisnicima mobitela SMS poruka upućena u početnom obliku kao „Bok mama“. No, za oba oblika tih SMS-poruka nastavak je istovjetan.

“Moj mobitel je strgan. Evo ti moj novi broj telefona. Možeš li ga spremiti i poslati mi poruku putem Whats Appa“, nakon čega je dodan i navodni, novi broj mobitela", glasi sadržaj te poruke, uz manje modifikacije. 

Sličan je i drugi oblik SMS-poruka koje se šalju.

“Ovo je moj novi broj telefona, drugi telefon je pretrpio štetu od vode, možeš li mi poslati poruku na  WhatsApp pritiskom na link?“, stoji u takvim porukama, nakon čega je naveden i link koji izravno otvara poveznicu s prevarantom koji će zabrinute roditelje olakšati za nemali iznos eura.

Koju god vrstu sličnih SMS poruka dobili, naša preporuka je - izbrišite ih odmah i nikako ne otvarajte! Kako građani ne bi postali žrtvom prijevare, upozorenje i preporuku daje i policija koja ih opominje ne samo glede SMS-poruka nego upozorenje širi na sve društvene mreže.

“Nikada nemojte ustupati svoje osobne ni podatke o bankovnim računima, broj PIN-a, lozinku ili CVC brojeve za online bankarstvo osobama koje vam nisu poznate“, upozorava policija. 

Popularni Članci