'

Nautičari obožavaju Dubrovnik, ostaju sve dulje i poprilično troše

Autor: Petra Srebrović Autori fotografija: Grgo Jelavić/PIXSELL
Gosti stižu iz svih krajeva svijeta, od SAD-a do UK-a, a zanimljivo, ima i naših sunarodnjaka Hrvata koji odlučuju odmor provesti u Dubrovniku, na brodovima 

Nautički turizam jedna je od značajnih grana turizma u Dubrovniku. Osim što su to gosti čija je platežna moć veća, važni su i jer sudjeluju u disperziji i smanjenju gužvi na najnapućenijim mjestima. Oni se često u vrijeme 'navale' otisnu u neke mirnije vale, posjećuju otoke, obiteljske restorane... U odnosu na prošlu godinu, u lukama na području grada Dubrovnika u srpnju je ostvareno više noćenja. Iako je broj dolazaka nešto manji, sve to govori u prilog smanjenju najvećih gužvi na vrhuncu sezone, a produženju vremena boravka.  

U dubrovačkoj ACI marini u srpnju ove godine ostvareni su bolji rezultati u odnosu na prošlu godinu, a koliko je to dobar rezultat govori činjenica da je i prošla godina već bila okarakterizirana kao odlična. Naime, rast se ovog srpnja bilježi u noćenjima, dok je dolazaka 400-tinjak manje, tako je ostvaren 3251 dolazak i 24438 noćenja. Imajući na umu ove brojke, jasno je kako se gosti u nautičkom turizmu u Dubrovniku zadržavaju duže nego oni koji odsjedaju u hotelima i apartmanima, pa su tako ovdje prosječno i više od tjedan dana, a duljina odsjedanja ima konstantnu tendenciju rasta. 

Što se tiče gostiju, oni su iz svih krajeva svijeta, a zanimljivo, ima i naših sunarodnjaka Hrvata koji odlučuju odmor provesti u Dubrovniku, na brodovima. Tako ih je samo u srpnju stiglo oko tisuću, a ostvarili su gotovo 7000 noćenja. Puno je i Amerikanaca čiji je prosječni boravak najduži, pa iznosi i po deset dana, što zapravo i nije začuđujuće kada znamo kako je najam plovila u SAD-u značajno skuplji nego što je to slučaj na Mediteranu. Osim Amerikanaca, vjerni gosti su i Britanci koji u prosjeku ostaju sedam do osam dana.  

Iz najvećeg lanca marina na Mediteranu i regionalnog predvodnika nautičkog turizma, ACI-ja navode kako u prvih šest mjeseci 2024. godine bilježe nastavak stabilnog poslovanja.  

„Možemo reći da smo u prvoj polovici 2024. godine na razini cijelog sustava od 22 marine ostvarili standardne, odnosno očekivane rezultate za to doba godine“, ističu iz ACI-ja i dodaju kako su, iako su ove godine minimalno korigirali cijene, manje od same stope inflacije, poslovni prihodi prvog polugodišta iznosili 15,6 milijuna eura, odnosno zabilježili su rast od 8 posto u odnosu na isto razdoblje lani.  

„Što se tiče dubrovačke regije sve tri ACI marine dubrovačke regije (Korčula, „Veljko Barbieri“ i Dubrovnik) ostvarile su dobre rezultate te su sve tri marine ostvarile veće ukupne prihode u prvom polugodištu u usporedbi s istim razdobljem prošle godine što je dokaz da je ACI svojim komercijalnim uvjetima uspješno odgovorio konkurenciji te procijenio stanje na tržištu“, istaknuli su.  

Napominju i kako se zbog Europskog prvenstva i održanih Olimpijskih igara te krize koja se događa u Njemačkoj, osjetila manja frekventnost u određenim periodima, no ističu kako mogu reći da je nautički turizam stabilan i da je riječ o zapravo uobičajenim amplitudama.  

„Prema zadnjem istraživanju i javno dostupnim podacima, iz 2022. godine koje je provelo Tomas nautika, nautičari na plovidbi ostvaruju u prosjeku osam noćenja, a prosječni izdaci na plovidbu, koji uključuju izdatke vezane uz plovilo, izdatke za početnu opskrbu plovila i ostale izdatke tijekom boravka u marinama/lukama i destinacijama iznosili su 1.491 eura po osobi. Također provedenim istraživanjem utvrđeno je da su nautičari tijekom boravka u marini/luci, odnosno destinaciji izrazito aktivni gosti, svi odlaze u restorane, a gotovo svi i u kupnju, što govori u prilog da su nautičari gosti bolje platežne moći“, kazali su iz ACI-ja. 

Ipak, konačne brojke još uvijek nisu dostupne javnosti, no podaci iz sustava eVisitor jasno daju do znanja kako je i 2024. godina sezona odličnih brojki i dokaz kvalitete dubrovačkog turizma.  

„Kao dioničko društvo koje kotira na Burzi o rezultatima same sezone još ne smijemo govoriti, sve do objave financijskog izvješća za treći kvartal tj. za srpanj, kolovoz i rujan, ali možemo reći da smo zadovoljni trenutnim stanjem u našim marinama te s optimizmom gledamo prema nastavku sezone i kraju godine“, zaključili su. 

Popularni Članci