KAO U NAJLUĐIM AKCIJSKIM FILMOVIMA! Doznali smo kako je policija, u nemogućim uvjetima, pronašla rekordnu količinu heroina i kokaina

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: DD
Policijska uprava dubrovačko-neretvanska u suradnji s Carinskom upravom zaplijenila je rekordnu količinu heroina, čak 220 kilograma, te 62 kilograma kokaina. Radi se o povijesnoj akciji Policijske uprave dubrovačko-neretvanske u kojoj je droga zaplijenjena u Luci Ploče, a koja je dobila međunarodni karakter u trenutku kad je PU DN kriminalističkim istraživanjem utvrdila kako je pronađena droga namijenjena zapadnoeuropskom tržištu. I heroin i kokain stigli su brodovima; heroin iz Iraka, a kokain iz Kolumbije.

Uvoznik 220 kilograma kokaina bila je tvrtka iz Trebinja, kako doznaje Dubrovački dnevnik u vlasništvu stranog državljanina iz zemlje s područja Europske unije. Krajnje odredište je bila Belgija, a heroin je bio namijenjen zapadnoeuropskom tržištu, kako doznajemo iz neslužbenih izvora, u prvom redu islamskoj zajednici, kako za prodaju, tako i za konzumaciju kod osoba koje se bave kriminalnim aktivnostima.

Pretraga i otkrivanje droge, kako u slučaju heroina, tako i u slučaju kokaina, bile su iznimno zahtjevne s obzirom na to kako su se počinitelji služili sofisticiranim načinima krijumčarenja. U prvom slučaju, a kako je na konferenciji za medije istaknuo voditelj Službe kriminalističke policije Zoran Tikvica, heroin je bio skriven u olovnim kockama čija je standardna težina 300-tinjak kilograma. Radi se tu o zahtjevnom materijalu, pa je policija bila domišljata. Kako doznaje Dubrovački dnevnik, heroin su otkrili vaganjem.

Naime, kocke su vagali na preciznoj vagi i tamo gdje su vidjeli odstupanja od standardne težine kocke, obično od 70 do 90 kilograma više nego što bi one trebale težiti, posumnjali su na drogu. Sumnje su se obistinile. U 40, od ukupno 80 olovnih kocki, pronađene su šupljine u kojima je bila skrivena droga. Kako doznaje Dubrovački dnevnik, radilo se o pet ili šest paketića u svakoj od 40 olovnih kocki, a osim pripadnika Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, veliki su obol akciji dali i djelatnici Carinske uprave. 

Olovne kocke je trebalo i otvoriti pa je bilo zahtjevno izabrati alat, a kako doznajemo, one su naposljetku otvorene motornom pilom.

Još zahtjevnija bila je akcija od 3. studenog koja je rezultirala pronalaskom 62 kilograma kokaina koji se prevozio na samom dnu trupa broda, s vanjske strane. Brod je doplovio iz kolumbijske luke, a u akciji su sudjelovali i ronioci. Na konferenciji za medije bio je izložen i predmet koji je bio pričvršćen za brod i u kojem se nalazio kokain.

Olujno jugo policiji i roniocima nije išlo na ruku, bilo je teško i isploviti do broda koji se nalazio na vezu, a kamoli odraditi akciju pod takvim uvjetima. No, premda je bila zahtjevna, ipak je završila uspješno, zahvaljujući trojici pripadnika Interventne jedinice policije Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, četvorici pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko i četvorici pripadnika Interventne jedinice policije Policijske uprave splitsko-dalmatinske. O kolikoj je površini riječ, najbolje prikazuje podatak kako se radi o brodu duljine 230 metara, širine 30 do 35 metara, što je oko sedam tisuća kavdratnih metara. U prijevodu, a kako je to na press konferenciji slikovito objasnio Tikvica, više nogometnih igrališta.

Akcija je izvršena na 16 metara morske dubine u kojoj je praktički mrak. Kako doznajemo, predmet u kojem se nalazila droga bio je iste bolje kao i sama oplata broda i s njim se savršeno stopio. Kako doznajemo, bio je i snažno pričvršćen za sami brod, i to s više šarafa i četiri magneta pa je i odvajanje bilo zahtjevno. 

No, ekipa koja je bila na zadatku svoju je misiju, koja je krenula u ranim jutarnjim satima te se nastavila do kasnih poslijepodnevnih, uspješno dovršila i pronašla 54 paketića kokaina skrivenog u tri velike bale.

Vrijedi spomenuti i kako se radi o velikoj akciji koja je trajala izvjesno vrijeme, a prema procjenama, zapljenom 220 kilograma heroina, inače vrlo visoke čistoće, spašeno je oko 110 ljudskih života što dovoljno govori o tome koliko se njome doprinijelo sigurnosti, u prvom redu građana Europske unije. 

Popularni Članci