INTERNETSKE PRIJEVARE Na meti su bili dvoje naših sugrađana, policija upozorava - ne nasjedajte!

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Igor Soban/PIXSELL
Tijekom jučerašnjeg dana policijski službenici Policijske postaje Dubrovnik, od strane dvoje naših sugrađana, zaprimili su dvije kaznene prijave za kaznena djela računalna prijevara.

U prvom slučaju, 46-godišnjakinja je prijavila kako je preko mobilne aplikacije zaprimila poruku od nepoznate osobe u svezi oglasa kojeg je postavila na oglasniku, tražeći od nje da putem linka dostavne službe ispiše podatke svoje bankovne kartice. Kada je posumnjala da je prevarena, izvršila je uvid u svoje bankovno stanje i utvrdila da je prevarena za iznos od 2.400,00 kuna, koji joj je prebačen u Ukrajinu.

U drugom slučaju, 45-godišnjak je prijavio kako je također putem mobilne aplikacije zaprimio poruku od nepoznate osobe u svezi oglasa kojeg je postavio na oglasniku, tražeći od njega da putem linka dostavne službe ispiše osobne podatke vlasnika kartice, podatke bankovne kartice, kao i iznos novca kojeg vlasnik računa posjeduje na računu. Kontaktirajući dostavnu službu, utvrdio je da ista nema navedeni način rada, odnosno od svojih korisnika ne traži bankovne podatke, zbog čega je posumnjao da se radi o prijevari. Provjerom stanja na računu, utvrdio je da mu s računa novci nisu dignuti.

Upozorenje građanima!
Policijska uprava dubrovačko-neretvanska upozorava građane kako se u konkretnom slučaju radi o 'phishing' obrascima na internet stranicama kojima nepoznati počinitelji pokušavaju od građana dobiti podatke o broju njihove kreditne kartice, vlasniku kartice i CVV/CVC kodu koji je potreban kod svih internetskih plaćanja kad bankovna kartica nije fizički dostupna pa nije moguće zahtijevati PIN kartice.
Također savjetuju građane da ne daju tražene podatke! Cilj je pošiljatelja da neovlašteno i bez ograničenja koriste vaše kreditne kartice za plaćanje putem interneta. Upozoravaju građane da ne nasjedaju na ovakve i slične vrste prijevara, te da ne dijele svoje osobne podatke i podatke o platnim karticama nepoznatim osobama i neovlaštenim trgovinama. Također, pozivaju građane da svaki sumnjivi način komunikacije prijave policiji.

Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara te savjete o tome kako se zaštititi, mogu se pronaći na Europolovim savjetima za sigurniji internet, te na poveznici Internet prijevare.

Popularni Članci