test

HAKERI OPERIRAJU U ŽUPANIJI Žena izgubila višemilijunski iznos

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dino Stanin/PIXSELL
Policijska uprava je zaprimila prijavu 63-godišnjakinje s područja Dubrovačko-neretvanske županije koja je u prijavi navela da je krajem 2019. godine zaprimila telefonski poziv nepoznate osoba koja se predstavila kao investicijski broker nudeći priliku za brzu zaradu ulaganjem u kriptovalute.

Oštećena mu je dozvolila pristup svom računalu nakon čega je on na njeno ime otvorio korisničke račune na raznim platformama, bez da joj je dao podatke o platformama i pristupnim šiframa. Potom joj je davao upute kako putem svoje banke izvršiti uplatu u korist otvorenih računa.

Na opisani način uspio je navesti oštećenu na ukupno 38 transakcija kojima je ona uplatama na platforme za trgovanje kriptovalutama uplatila višemilijunski novčani iznos koji je počinitelj koristio za kupnju drugih kriptovaluta koje prebacivao na druge digitalne novčanike kako bi sakrio tijek novca.

Služba kriminalističke policije ove Policijske uprave vezano za navedeno kazneno djelo prijevare provodi kriminalističko istraživanje u sklopu kojeg je ostvarena i međunarodna policijska suradnja.

- Ovim putem želimo građane upzoriti da je samo ulaganje u kriptovalute rizično, tu postoji izgledna opasnost da ćete naići na počinitelje koji će vas pokušati prevariti ili ćete postati žrtve hakerskog napada. Stoga budite sumnjičavi, dobro se informirajte i potražite nepristrani financijski savjet prije
nego što nekom date ili uložite novac - poručili su iz PU dubrovačko-neretvanske.

Popularni Članci