Grčki otok pogodio snažan potres, evo snimki podrhtavanja

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Screenshot/Twitter
Snažan potres pogodio je grčki otok Kretu točno u 11.24 sati. Prema prvim procjenama potres je bio magnitude 6.3, a epicentar je bio oko 120 kilometara od najvećeg grada na otoku Herakliona, na dubini 8.2 kilometra.

Do novog podrhtavanja tla je došlo petnaest dana nakon snažnog potresa magnitude 5,8 na Kreti u kojemu je jedna osoba poginula, a desetak je ozlijeđeno.

Svjedoci na EMSC-ovoj stranici pišu da je podrhtavanje trajalo čak 20 sekundi, piše Jutarnji list.

Korisnici Twittera pišu da se podrhtavanje tla osjetilo i u Egiptu te Italiji. Grčki portali pišu da su uznemireni građani Herakliona izašli na ulice, a da su gradom odjekivale vatrogasne sirene.

Glavni grčki seizmolog je istaknuo kako ne očekuje veće štete, jer je epicentar potresa bio usred mora, ali dodaje da se mogu očekivati brojna manja podrhtavanja.

Stručnjaci ne isključuju pojavu manjeg tsunamija, a sve sigurnosne snage na Kreti u stanju su pripravnosti.

Ipak, gradonačelnik mjesta Sitia rekao je da su u njegovom gradu na sjeveroistoku otoka zabilježene štete, pa čak i da je gradska vijećnica oštećena. Urušila se i crkva Agios Nikolaos u Xirokamposu u Sitiji.

Inače, Kreta je iznimno seizmološki aktivno područje, a posljednja dva mjeseca potresi na mediteranskom otoku gotovo su svakodnevni. Međutim, i lokalno stanovništvo u komentarima tvrdi da ovako snažno podrhtavanje još nikad nisu osjetili.

Popularni Članci