Evo kada se dogodila najveća pljačka automobila u Dubrovniku

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DD
U vrijeme turističke sezone povećan je i broj turista koji u vlastitom aranžmanu obilaze kulturne znamenitosti, kako u Hrvatskoj, tako i u okolnim zemljama, poput Bosne i Hercegovine i Crne Gore. 

Najčešća prijevozna sredstva su automobili koje unajmljuju u Hrvatskoj te ih koriste tijekom cijelog putovanja.

No, kada s tim automobilima dođu u Sarajevo, Mostar ili neki manji grad Bosne i Hercegovine, nemali broj puta unajmljeni automobil netragom nestane s parkinga gdje ga je gost ostavio.

Dvojica sumnjivih likova policiji zapela u oko

Automobil dubrovačkih registarskih tablica kojeg guraju dva muškarca početkom srpnja ove godine zapeo je u oko sarajevskoj policiji. Nije trebalo biti visokoobrazovan da bi se shvatilo kako su potencijalni 'novi vlasnici' zapravo obili bravu i odlučili rent a car agenciju uskratiti za jedno vozilo. Naravno, marke Volkswagen.

Modeli navedenog proizvođača su u Sarajevu i ostalim bosanskim gradovima zapravo omiljeni, prepričava nam poznavatelj prilika u 'crnoj bosanskoj autoindustriji'.

'Golf VI. generacije je zapravo crvena marama za sve lopove automobila u Bosni', nastavlja nam pričati naš sugovornik te objašnjava kako je izvjesnije da svog Golfa nećete naći, nego da hoćete.

Nestao u blizini policijske postaje

Pokušaj krađe Golfa koji je, pukom srećom, proteklog mjeseca ostao samo na pokušaju nije izuzetak. Kako neslužbeno doznajemo prije desetak dana nestao je još jedan Golf daruvarskih tablica u vlasništvu druge rent a car tvrtke i to u blizini policijske postaje. Nije nađen, niti će biti, kako nam neslužbeno objašnjavaju, jer ukradeni automobili redovito završavaju u dijelovima i to je biznis koji dva desetljeća cvijeta u Bosni.

Da Golf nije jedino vozilo zanimljivo lopovima dokazuje i činjenica da lopovi biraju i bolje automobile koji su u široj uporabi, a čiji dijelovi na tržištu vrijede za prodaju. Proteklog mjeseca je u Mostaru netragom nestao i BMW u vlasništvu Dubrovčanina.

Policija ni u ovom slučaju nije pronašla počinitelja, a sudeći po dobro umreženoj kriminalnoj skupini, vjerojatnost je i da neće.

Ogromna razlika između utaje i krađe

Osim krađa automobila gostima, tvrtke za iznajmljivanje automobila moraju voditi tešku borbu i s unajmiteljima pa i provjere samih gosta koji preuzimaju automobile.

Automobil koji ste iznajmili klijentu te s njim potpisali ugovor niste u mogućnosti okarakterizirati kao krađu ako navedeno vozilo ne vrati potpisani klijent. Zakonodavstvo navedeni čin tretira kao utaju pa je i teško naplatiti vrijednost vozila kod osiguravajućih društava.

Da bi polica kaska bila naplativa kod krađe, vlasnik vozila ili korisnik lizinga mora osiguravajućem društvu dostaviti na uvid dva ključa te dokumente od vozila.

Ako nešto od potrebnih stvari izostane, osiguranje nije dužno isplatiti štetu.

Najveća krađa u povijesti Dubrovnika

Najveća krađa automobila u povijesti Dubrovnika se dogodila 1998. godine kada je grupica, uglavnom Srba s falsificiranim inozemnim dokumentima pohodila dubrovačke rent a car agencije, točnije njih pet gdje su u dva dana pokušali ukrasti pet automobila.

S ukradenim automobilima su pokušali krenuti prema Stolcu gdje je tada bila najužarenija točka prodaje ukradenih automobila, međutim samo jedan od pet je u svojoj namjeri i uspio.

Radi kreditne kartice, za koju je naknadnom provjerom utvrđeno da je ukradena, tvrtke su sve prijavile policiji. Lopovi s lažnim identitetom su locirani u Hotelu Petka odakle su, nakon fizičkog okršaja s jednim referentom tvrtke ukradenog vozila, pobjegli u pravcu dvaju graničnih prijelaza.

I tom prilikom je na meti bio jedan Volkswagen Golf, ali i Peugeota 605, Fiata Marea, Forda Mondeo te Mazde 323. Počinitelji su se otisnuli na drugu stranu granice, a kako su očevidci tada tvrdili, u Mercedesu bosansko-hercegovačkih tablica.

Zadnja velika krađa automobila rent a car tvrtki u Dubrovniku zbila se 2006. godine kada je izvjesni Jan Črvenka, također s lažnim identitetom, ukrao dva Volkswagen Passata i jednog Volva.

U današnje vrijeme broj utaja, gdje klijent iznajmi pa ukrade automobil, je drastično smanjen. Naime, i tvrtke za iznajmljivanje vozila su pratile europske standarde i mjere osiguranja pa se u današnje vrijeme uzima veći polog ili blokada iznosa s bankovnih kartica, a koji je ponekad u većem ili istom iznosu od onoga što lopov zaista može zaraditi prilikom prodaje ukradenog vozila.

Popularni Članci