Dubrovčanin priznao kako je krijumčario 88 migranata: Bio sam u dugovima, suprugu sam doveo pred svršen čin

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: autobusi.org
Josip Grbić Krampus iz Dubrovnika uhićen je u kolovozu na području Korenice dok je prevozio migrante koji su ilegalno ušli u državu što je priznao Državnom odvjetništvu na ispitivanju.

Dubrovački dnevnik prvi je pisao kako je Grbić Krampus (29) prevozio veći broj stranih državljana Afganistana, Pakistana, Bangladeša, Maroka i Sirije za koje je utvrđeno da su nezakonito prešli državnu granicu. Policija ga je presrela u Ličko-senjskoj županiji, a s njim u autobusu je bila i supruga Nikolina Grbić Krampus (31). On je u podnajam uzeo autobus od jednog dubrovačkog poduzetnika koji je prethodno unajmio vozilo od jedne dubrovačke agencije. 

Policija pritvorila Dubrovčanina koji je autobusom dubrovačkog poduzetnika prevozio migrante

Jutarnji list piše kako je Grbić Krampus prema iskazu koji je dao Državnom odvjetništvu bio u novčanim dugovima koji su se nagomilali tijekom proljeća za vrijeme lockdowna. On je tada posudio novac za posao, a dug od 30 tisuća eura nije uspijevao vratiti pa je pristao za taj iznos prebaciti migrante koji su u RH ušli iz Bosne.

- Priznajem to što mi se stavlja na teret. Naime, 12. kolovoza 2020. dogovorio sam prevoženje migranata u Udbini, i to nakon što nisam uspijevao vratiti dug kamatarima. Četiri mjeseca prije toga sam posudio 30.000 eura te mi se šverc učinio kao jedini izlaz za vraćanje duga. Unajmio sam autobus u Dubrovniku 13. kolovoza oko podne te krenuo sa suprugom prema Udbini. Putem sam mobitelom dobivao upute i bilo je dogovoreno da u dva sata poslije ponoći budem na lokaciji. Kasnio sam 20 minuta jer me bilo strah, te sam čak razmišljao i da odustanem. No kroz glavu su mi prošla moja djeca, pa sam ipak autobus zaustavio prema dobivenoj uputi. Otvorio sam vrata i desni bunker. 

Ušle su osobe za koje sam znao da su migranti i da su nezakonito ušli u Hrvatsku i koje sam trebao prevesti do Rijeke. Vjerujem da su me angažirali isti ljudi koji su mi posudili novac u Crnoj Gori, a posuđenim novcem sam namjeravao kupiti autobus i baviti se prijevozom turista - branio se ovaj dubrovački pomorac naglasivši da je supruzi, neposredno nakon preuzimanja migranata, rekao o čemu se zapravo radi.

Da ju je muž doveo pred gotov čin potvrdila je i Nikolina Grbić Krampus.

- Suprug mi je rekao da idemo autobusom za Zagreb. Krenuli smo iz Dubrovnika, a shvatila sam što se događa tek kad su osobe počele ulaziti u autobus te se vidjelo da se ne radi o običnim strancima. Uplašila sam se, a tijekom putovanja suprug mi nije ništa puno govorio niti sam ja išta pitala - otkrila je Dubrovkinja.   

Policajci granične policije Korenica uočili su oko 2.20 sati 13. kolovoza u mjestu Jošani autobus koji se iz Korenice kreće prema Udbini te da je vidno "potonuo". Odlučili su autobus zaustaviti davanjem svjetlosnih signala te su u Opaliću otkrili tajnu koju autobus krije - 88 vidno umornih stranaca bez dokumenata, piše Jutarnji list.

Popularni Članci