DOZNAJEMO Protiv Ivana Tropana podnesen veći broj kaznenih prijava vezanih uz gospodarski kriminal

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović / DD
Protiv SDP-ovog gradskog vijećnika Ivana Tropana i njegovog oca Igora podnesen je veći broj kaznenih prijava, neslužbeno doznaje Dubrovački dnevnik.

Kako doznajemo, radi se o kaznenim prijavama za kaznena djela iz područja gospodarskog kriminaliteta, a terete se za štetu veću od dva milijuna kuna. U vezu s kaznenim djelima dovode se njihove dvije tvrtke koje se bave turističkom djelatnošću, u prvom redu iznajmljivanjem vozila.

Podsjetimo, Ivan Tropan i njegov otac Igor, gospodarstvenik iz branše turizma i prijevoza, privedeni su lani. Oni su inače vlasnici tvrtke za iznajmljivanje vozila. Tada su privedeni zbog sumnje na netransparentno poslovanje i vođenje poslovnih knjiga, vezano uz kazneno djelo 'prijevara'.

Policija je naknadno objavila priopćenje: 

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Službe kriminalističke policije ove Policijske uprave dvije muške osobe u dobi od 56 i 33 godine sumnjiče se za veći broj kaznenih djela gospodarskog kriminaliteta.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđena osnovana sumnja da su dvojica osumnjičenih, zajedno i dogovorno,  koristeći svoje uloge direktora i vlasnika dvaju trgovačkih društava čija je djelatnost  pružanje raznih turističkih usluga, sa sjedištem u Dubrovniku, s namjerom stjecanja imovinske koristi za sebe, od početka 2018. do kraja 2020. godine, iznajmljivali vozila i sačinjavali ugovore o najmu vozila, a prilikom naplate tih usluga nisu izdavali fiskalizirane račune niti  plaćali PDV kao ni porez na dobit.

Također je utvrđeno da su dvojica osumnjičenih sa zaposlenicima jednog od spomenutih trgovačkih društava dogovorili dijeljenje ostvarene zarade  i isplatu dijela plaće u gotovini „na ruke“, a da pri tom zaposlenicima nisu uplaćivali mjesečne doprinose iz i na plaću prema posebnom propisu te poreze i prireze.  

Nadalje je utvrđeno da je 56-godišnjak, kao direktor jednog od navedenih trgovačkih društava, dogovarao kupoprodaju rabljenih vozila u vlasništvu trgovačkog društva, pri čemu je kupoprodajnu cijenu u pravilu naplaćivao u gotovini i dio naplaćenog novca zadržavao za sebe te je ispostavljao više neistinitih računa na kojima je umanjivao kupoprodajnu cijenu vozila.

Osim toga, utvrđeno je da osumnjičeni nisu uredno vodili poslovne knjige trgovačkih društava.

Na opisane načine osumnjičeni su na štetu zaposlenika, trgovačkih društava i Državnog proračuna RH pričinili materijalnu štetu u iznosu od 2.280.477,25 kuna.
Zbog sumnje da su počinili kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaju poreza ili carine, neisplatu plaće, krivotvorenje službene isprave i povreda obveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga policija protiv osumnjičenih podnosi kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu u Dubrovniku.

Popularni Članci