'

CRNOGORAC KORISTIO 20 PSEUDONIMA! Tražila ga je Italija zbog teške krađe i zločinačkog udruživanja, određen mu ekstradicijski pritvor

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavic/PIXSELL
U Dubrovniku je uhićen državljanin Crne Gore, Velija Viković iz Nikšića, osumnjičen za počinjenje teške krađe u Italiji i zločinačko udruživanje, zbog čega su za njim bila izdana dva Europska uhidbena naloga. Na prijedlog dubrovačkog Županijskog državnog odvjetništva, dežurni sudac istrage Istražnog centra Županijskog suda u Dubrovniku odredio mu je istražni zatvor u trajanju do 30 dana. Uhićen je 9. rujna prilikom prelaska granice iz BiH na graničnom prijelazu Nova sela.

Zapravo, osumnjičenom je određen ekstradicijski odnosno zatvor radi predaje Republici Italiji prema zahtjevu iz srpnja 2019. godine kad je pokušao iz Crne Gore ući u našu zemlju. Viković je na međunarodnom cestovnom graničnom prijelazu Nova sela uhićen nakon što je 9. rujna oko 21 sat iz smjera Bosne i Hercegovine u osobnom vozilu bh registarskih oznaka pokušao ući u Hrvatsku. Prigodom skeniranja putovnice zatreperilo je “crveno svjetlo“ upozorenja nakon čega je Granična policija PU dubrovačko-neretvanske utvrdila kako su za tom osobom raspisana čak dva tzv. EU-uhidbenog naloga.

Kriminal u Potenzi

Riječ je o nalozima nadležnog pravosudnog tijela neke od država članica Europske unije koji se odnose na uhićenje i predaju osobe koja se zatekne u drugoj državi- članici u svrhu kaznenog progona ili izvršenja zatvorske kazne ili mjere koja uključuje oduzimanje slobode. Spomenute je naloge, prema dostupnim informacijama, raspisao Ured javnog tužitelja suda u Potenzi, gradu u regiji Basilicata na krajnjem jugu Republike Italije, odnosno području na kojem je Viković počinio kaznena djela zbog kojih su raspisani spomenuti nalozi.

Sudac istrage je zaključio kako je zahtjev dubrovačkog Županijskog državnog odvjetništva sukladan odredbama Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima suradnje s državama- članicama EU te stoga opravdan, nakon čega je odredio ekstradicijski zatvor. Nakon noći provedene u pritvoru vile Palme, određivanju istražnog (ekstradicijskog) zatvora prethodilo je ispitivanje osumnjičenika u nazočnosti njegove braniteljice, dubrovačke odvjetnice Marele Vojvoda. Državnom je odvjetniku izjavio kako trenutačno ne želi biti izručen talijanskom pravosuđu, ali se ne odriče prava primjene načela specijalnosti određenog u spomenutom Zakonu o pravosudnoj suradnji. Drugim riječima, to znači da se uhićenik nije odrekao prava da se sudski kazneni postupak protiv njega, za kaznena djela kojim s tereti, vodi na sudu Republike Hrvatske.

Viković se tereti za počinjenje jedne teške, dakle provalne krađe i počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja, za koja su predviđene vremenske kazne u rasponu od šest mjeseci do pet godina, odnosno kazna od jedne do deset godina zatvora za sudjelovanje u aktivnostima zločinačke organizacije.

Slijedi ekstradicija

EU-nalozi su raspisani zbog nedostupnosti talijanskom pravosuđu, a istražni zatvor je određen jer osumnjičeni nema prebivalište na području Republike Hrvatske niti je obiteljski, a ni poslovno vezan za našu zemlju. Također, Republika Crna Gora nije zemlja- članica Europske unije te kao takva nije u obvezi izručenja svojih građana drugim državama. Stoga postoji opasnost da bi ostankom na slobodi osumnjičenik mogao nelegalno napustiti Hrvatsku. Uz sve navedeno, sudac istrage je zaključio kako se svrha određivanja istražnog zatvora radi ekstradicije ne bi postigla ni određivanjem jamčevine ili nekom drugom mjerom opreza te je mjera koju je odredio bila jedina moguća. Također, to znači da pravosuđe Republike Italije u roku u 30 dana mora dostaviti sve spise kojima se detaljno potkrepljuju EU-nalozi, nakon čega slijedi odluka koju potpisuje hrvatski ministar pravosuđa.  

Poznat po 20 alijasa

Viković je osoba za koju je poznato da se koristio s više od 20 ”aliasa“ odnosno pseudonima kao lažnih osobnih imena podataka kojima se služio tijekom kriminalnih aktivnosti. Navodno je jedino sigurno kako je prezime Viković izvorno, a ne jedno od tih pseudonima. Ne znamo je li prilikom uhićenja policija uz njega ili u vozilu kojeg je koristio pronašla još putnih isprava na dio pseudonima koje je koristio u različitim situacijama, ali su nam kolege iz Crne Gore ustvrdile kako je riječ o osobi koja zapravo nije iz Nikšića nego iz Bara te da se, iako je državljanin Crne Gore, kretao polulegalno i u matičnoj državi, odnosno da je "kao klasični vagabundo i avanturist često mijenjao mjesto boravka" te da je zbog lakšeg prikrivanja svog boravka često bio u nelegalno sagrađenim naseljima.

Ahmet KALAJDŽIĆ

Popularni Članci