CARINICI GA PRONAŠLI U BANANAMA Čak 500 kilograma kokaina u Pločama nitko nije preuzeo

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ivo Cagalj/PIXSELL
U Luci Ploče zaplijenjena je rekordna količina kokaina. Neslužbeno radi se od oko 500 kilograma kokaina koji je dopremljen u kontejneru banana. 

Nitko kokain nije preuzeo pa tako, doznaje Slobodna Dalmacija, nije bilo uhićenja. Otkrili su ga carinici prilikom redovite kontrole kontejnera.

Za sutra u 14 sati u Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj sazvana je presica na kojoj će policija objaviti detalje ove akcije, treće po redu kojom je razbijen lanac krijumčara kokaina koji iz zemalja Južne Amerike brodovima dolazi u Luku Ploče.

Posljednjih mjeseci Luka Ploče se zbog slabih kontrola pretvorila u ulazna vrata narko dilerima za uvoz kokaina. Od kraja siječnja kada je započela intenzivna uskočko-policijska akcija razbijanja udružene zločinačke organizacije narko dilera kokaina pa do danas dolazimo do bilance od preko 700 kilograma kokaina koliko se našlo u “kokainskim pošiljkama” na jugu Hrvatske.

Uhićeno je ukupno osam osoba, pet ih se veže za udruženu zločinačku organizaciju u Metkoviću, a troje za slučaj zaplijene kokaina u jednom privatnom poduzeću u Opuzenu kamo je kokain dospio u kontejneru banana.

Uvoz banana postao je „meka“ za ilegalni transport kokaina prema dolini Neretve, piše Stanislav Soldo za Slobodnu Dalmaciju. Pošiljatelji kokaina iz Južne Amerike očito još nisu čuli da je većina narko dilera pala u spektakularnoj policijsko-uskočkoj akciji krajem siječnja u Metkoviću i 7. ožujka u Opuzenu pa i dalje šalju kokain preko Luke Ploče, po koji očito nema tko doći jer su lokalni narkobosovi i dileri u zatvoru.

Budući da u Luku Ploče godišnje dođe oko 1200 kontejnera banana, fizički je teško i gotovo nemoguće prekontrolirati svaki kontejner. Uzimajući u obzir karakteristike robe, njezino porijeklo i odredište, carina procjenjuje rizik i prema tome izdvaja jedan dio kontejnera za kontrolu. Roba koja dolazi iz primjerice zemalja južne Amerike može češće biti podložna kontroli nego roba koja dolazi iz zemalja EU.

Nakon zaplijene ogromnih količina kokaina koji preko Luke Ploče ulazi u Hrvatsku, carinska uprava je konačno odlučila nabaviti mobilni RTG uređaj za skeniranje sumnjivih kontejnera banana, uglavnom dopremljenih iz južne Amerike u kojima se krijumčario kokain.

Kako je pisao i Dubrovački dnevnik, u Carinarnicu u Pločama uskoro stiže mobilni rendgenski uređaj vrijedan dva milijuna dolara, koji će carinicima omogućiti bržu i učinkovitiju kontrolu kontejnera, što do sada nije bilo moguće pa je Luka Ploče mjesecima bila „meka“ krijumčara kokaina.

Međutim, čini se da su carinici i policija i bez RTG uređaja uspjeli otkriti ovu rekordnu zapljenu kokaina, donosi Slobodna.

Za razliku od carinske uprave u Rijeci koja je nabavila mobilni RTG uređaj za kontrole roba u tamošnjoj luci, carina u Pločama kontrole provodi „od oka“ te su se u slučajevima sumnjivih pošiljki angažirali psi. Upravo zbog tako slabe kontrole krijumčari kokaina biraju kontejnerski promet preko Ploča, preko kojega je od kraja siječnja prošlo više od 700 kg kokaina.

Popularni Članci