Počelo suđenje policajcu koji je na Grudi oprostio vožnju djevojci bez vozačke dozvole

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DD
Stara dalmatinska izreka "Čini dobro, izij govno" još je jednom, u slučaju 28-godišnjega slavonskog, sada već bivšeg policajca Ivana Tomca, pokazala zašto su narodne izreke neprocjenjiva mudrost. 

Zbog toga što je kao prometni policajac progledao kroz prste svom poznaniku, o čemu je supruga toga njegova poznanika, kako je rekla, iz zafrkancije objavila komentar na Facebooku, Tomac se našao pod progonom USKOK-a, koji je protiv njega podignuo optužnicu zbog zlouporabe položaja i ovlasti, za što je predviđena zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina. Osim toga, mladić je već ostao bez posla, odnosno kažnjen je pred disciplinskim sudom MUP-a uvjetnim prestankom radnog odnosa, piše Slobodna Dalmacija. 

A što je on to učinio da mu se po optužnici USKOK-a sudi pred Županijskim sudom u Splitu?

Redovna kontrola

Dakle, Tomac je kao tadašnji policajac PU dubrovačko-neretvanske, odnosno PP-a Gruda, u ožujku prošle godine, zajedno s 22-godišnjim kolegom vježbenikom, u večernjim satima provodio redovnu kontrolu prometa u mjestu Grudi, preko puta trgovine "Pema".

U jednom trenutku ugledao je kako prema njima ide žuti "golf 1" te ga je palicom upozorio da se zaustavi. Prema optužnici USKOK-a, ali i prema svjedočenju policajca vježbenika, golfom je upravljala ženska osoba plave kose, a riječ je o 27-godišnjoj Anamariji Rajčević. Ona je bila na mjestu vozača iako nema položen vozački ispit, a njezin je suprug sjedio na mjestu suvozača, dok je na stražnjem sjedalu sjedilo njihovo dvoje malodobne djece. I Anamarija i njezin suprug Boris ustvrdili su pred sudom da je on cijelo vrijeme vozio, a da su se "gimnastikom" prebacili jedno preko drugog kad su se zaustavili 10-ak metara prije policijskog automobila.

On, naime, obavlja posao u kojem mu je prijeko potrebna vozačka dozvola, a te je večeri bio alkoholiziran jer je prije popio dva-tri piva, na proslavi na kojoj su bili nakon što je Borisova malonogometna ekipa osvojila veteranski turnir. Zato je Anamarija, po Borisovim riječima, rekla da se hitro zamijene nakon što su stali, pa je ona preko njega preskočila na vozačko mjesto, a on na suvozačevo.

– Moguće je to, ona je mršava i sportski tip – kazao je Boris.

Kad je policajac Tomac došao do vozila, Anamarija je, navodno u panici zbog straha od policije, izišla s vozačkog mjesta, a njezin suprug je prepoznao Tomca kojeg poznaje upravo "s baluna" i zamolio ga da mu ne kazni suprugu jer vozi bez vozačke te da ih pusti.

On je na to samo rekao da će se praviti da ih uopće nije vidio te ih je pustio da odu, a Boris je ponovno sjeo na vozačko mjesto, upalio auto i odvezao svoju obitelj kući u mjesto nedaleko od Cavtata.

Sam je kriv

No, za policajca Tomca tad su počeli pravi problemi jer je Anamarija, dok su se još vozili, na Facebooku, pod nadimkom "Mala Plava", objavila komentar o tome kako ih je policija zaustavila i kako joj policajac "zna muža pa me je pustija", te kako je to napravio zato jer je zgodna, a da one ružne u takvim situacijama nemaju sreće. Vrlo brzo, policajac Tomac je doznao za tu objavu te je nazvao Borisa, koji je supruzi rekao da odmah ukloni taj komentar, što je ona, kazala je na sudu, i učinila. No, prekasno za Tomca kojeg je netko već "cinkao" nadležnima, piše Slobodna Dalmacija.

Zbog svega ovoga USKOK ga tereti da nije kaznio osobu koja je vozila bez položenog vozačkog ispita te da joj je, s obzirom da je za ovakav prekršaj predviđena kazna od pet do 15 tisuća kuna ili do 60 dana zatvora, na taj način omogućio da se na teret države okoristi za najmanje pet tisuća kuna.

A koliko Anamarija uopće mari za ono što se policajcu dogodilo zbog njezina komentara, govori i detalj o naknadi putnih troškova. Naime, sudac Mlađan Prvan je prvo njezina supruga Borisa pitao traži li naknadu troškova puta od Cavtata do Splita, napomenuvši mu da će to Tomac platiti, a Boris je rekao da ne treba jer da je već "dosta zla učinjeno Tomcu".

No, onda je ispitivana Anamarija koja je rekla da je policajac sam kriv te da je "trebao napraviti svoje". Na isto pitanje o troškovima, ne znajući što je prije rekao njezin suprug, rekla je da su potrošili 300 kuna goriva te da traži naknadu. Kad joj je rečeno da će to platiti bivši policajac, nije se previše uzrujala, a tek kad joj je sudac kazao što je prije nje rekao njezin suprug, ona je upitala: "A to ne plaćate vi?", misleći na sud. Naposljetku je rekla da ne traži troškove.

Bivši policajac Tomac jučer se nije pojavio na početku suđenja, piše Slobodna Dalmacija.

Popularni Članci