'BROD PRETRAŽUJE PRIOBALJE, AKVATORIJ JE OSVIJETLJEN' Pavličević opisao kako je izgledala današnja akcija u HE PLAT i što se planira napraviti

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević za Dubrovački dnevnik je kazao kako je izgledao današnji dan na terenu, u hidroelektrani Plat te što je policija dosad napravila, što je utvrdila, a što se tek planira učiniti.

"Požar je buknuo u jutarnjim satima, a kratko nakon toga je policija zaprimila dojavu. Na teren su prvi pristigli vatrogasci. Odmah smo imali informaciju kako je u spornom području bilo devet osoba, od čega su tri još uvijek negdje u unutrašnjosti, tri su zadobile tjelesne povrede te kako su u Općoj bolnici Dubrovnik i kako su se tri osobe nagutale dima te kako im je ispred tunela odmah pružena pomoć nakon čega su puštene na kućnu njegu. Razgovarali smo s tim osobama kako bismo doznali što se dogodilo," izjavio je Pavličević dodavši kako se uzrok požara dogodio u jednoj od prostorija u kojima je radilo devet djelatnika.

"Netko spominje eksplozije, netko tvrdi kako je nije bilo, međutim sam uzrok nismo utvrdili još uvijek niti to možemo jer je strojarnica još uvijek ispunjena dimom i u njoj se ne može boraviti. Riječ je o zatvorenom prostoru koji 'izdimljava' preko jednog pomoćnog mjesta 300 metara u brdu. Bez opreme se ne može boraviti unutra. Prostor jest pregledan od strane vatrogasaca i zaposlenika koristeći maske i dodatnu opremu te oni nisu pronašli nikoga," izjavio je.

Kako kaže Pavličević, sve ukazuje kako su bježeći pred dimom izlaz potražile u odvodnom kanalu. U postrojenju su pronađeni njihovi mobiteli i odjeća.

"Ronioci Javne vatrogasne postrojbe su pretražili kanal u poslijepodnevnim satima, a oko 14:00 sati su pronašli beživotno tijelo muške osobe čiji je identitet naknadno utvrđen i potvrđen," kazao je dodavši kako su u Dubrovnik stigli ronioci specijalne jedinice policije iz Splita koji će večeras ili sutra početi roniti, ovisno o tome hoće li biti ispunjeni određeni tehnički uvjeti u samom postrojenju kako bi mogli sigurno roniti.

"To nije samo jedna cijev nego su to i turbine, odvodni kanali, bunari za hlađenje... Želimo isključiti mogućnost da se netko uopće unutra nalazi. Intenzitet potrage s dolaskom noći jest smanjen, ali brod još uvijek pretražuje priobalje. Vatrogasci i policija će svoj posao raditi na kopnu. Dio akvatorija je osvijetljen reflektorima tako da se može vidjeti s kopna ako se nešto bude događalo," izjavio je načelnik PU DN.

Popularni Članci