AKCIJA SPAŠAVANJA NA MORU Nevrijeme zahvatilo osam kajakaša kod Šipana

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Lučka kapetanija Dubrovnik izvijestila je Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) i resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o jučer poduzetoj i uspješno okončanoj spasilačkoj akciji prema osam kajakaša u dubrovačkom arhipelagu.

Poziv u Dubrovačkoj kapetaniji zaprimljen je jučer, 9. rujna u 12.10, posredstvom službe Hitne medicinske pomoći Dubrovnik, čiji djelatnici su netom prije zaprimili poziv grupe od osam kajakaša, zatečenih u jakom nevremenu s vanjske strane otoka Šipana, slijedom čega su službenici LK Dubrovnik u koordinaciji s MRCC Rijeka pokrenuli akciju spašavanja prema dojavljenoj poziciji, kamo su angažirani i službenici Pomorske policije Dubrovnik, koji su u akciju isplovili iz Slanog, objavljeno je na stranicama Ministarstva mora.

Nedugo potom, u 12.44, službenici Pomorske policije izvijestili su Lučku kapetaniju Dubrovnik i MRCC Rijeka da su uočili kajakaše s vanjske strane otoka Šipana, na pola puta između Rta Prtuše i prolaza Harpoti te su iz mora spasili pet kajakaša, dok su službenici LK Dubrovnik spasili preostalo troje kajakaša, nakon čega su ih prevezli u Luku Šipansku, kamo su u 14.25 spašene brodolomce preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći. Među spašenim brodolomcima je sedam državljana Kraljevine Norveške i jedan državljanin Republike Hrvatske koji je ujedno vodio skupinu kajakaša.

Među spašenim brodolomcima samo jedna osoba, Norvežanin, trebao je medicinsku pomoć, s obzirom na manje ozljede po tijelu poput ogrebotina.

Službenici Lučke kapetanije Dubrovnik po okončanju spasilačke aktivnosti nastavili su očevidna postupanja u cilju utvrđivanja uzroka ove pomorske nesreće, izvijestili su iz resornog Ministarstva. 

Popularni Članci