VELIKI PROTIV VELIKIH Pogledajte Hrvatsku kako razbija Argentinu i Lea Messija (VIDEO)

Autor: Nikša Klečak Autori fotografija: HNS
Hrvatska je prije nešto više od osam godina ostvarila jednu veliku pobjedu, koja je značajno odjeknula u nogometnom svijetu te večeri, Po prvi put Hrvatska je pobijedila Argentinu, a u trećem međusobnom okršaju. Uoči početka, aktualni izbornik Robert Kovač morao je odustati zbog ozljede. Na njegovo mjesto premješten je Tudor, uz neočekivan debi Modrića na sredini terena. Počelo je žestoko, uraganski. Već nakon 6 minuta semafor je pokazivao 1:2. Povela je Hrvatska. Kranjčar je ubacio loptu u srce šesnaesterca iz slobodnog udarca, argentisnki vratar Abbondanzieri ispušta loptu iz ruku, a Ivan Klasnić spremno je dočekuje i sprema u mrežu za 1:0. Odmah po polasku s centra, Argentinci izjednačuju. Olako je poklonjena lopta brzonogom Messiju, koji strelovito ulazi u šesnaesterac i puca, a na drugoj vratnici loptu dočekuje Tevez za 1:1.

U 6. minuti nova greška naše obrane. Tomaspoklanja loptu Messiju u našoj polovici, ovaj dolazi do šesnaesterca i precizno cilja lijevom nogom mrežu nemoćnog Pletikose za 1:2.

Konce igre nakon toga preuzimaju Argentinci. Vrlo su lako dolazili do našeg šesnaesterca, no nisu uspijevali konkretizirati opasnosti koje su kreirali Messi, Riquelme i Tevez. U 15. minutiBabić ulazi u šesnaesterac, Pršo ubacuje u sredinu za Klasnića, no netko ispred njega u posljednji tren odbija loptu.

Novi veliki kiks naše obrane na tvrdom i brzom travnjaku, propustio je kazniti indisponirani Crespo. Igrala se 31. minuta, Babić "poklanja" loptu napadaču Chelsea koji kreće sam prema Pletikosi. Zaobišao je i njega, ali mu je lopta pobjegla i nije stigao pucati. Stigao ju je vratiti pred prazna vrata, ali ispred Messija naša je obrana reagirala.

Ni tu nije bio kraj pogreškama. U 37. minuti Šimić gubi loptu ispred našeg šesnaesterca, Riquelme kreće naprijed i traži Teveza na drugoj strani kaznenog prostora, srećom, lopta mu bježi uslijed brzog travnjaka.

Prvi dio zatvara pokušaj Kranjčara s oko 25 metara, kad se na trenutak našao sam, no nije bio precizan.

U drugo poluvrijeme izlazi neka nova Hrvatska. Od prve minute postavili smo se autoritativno i agresivno i uzeli konce igre u svoje ruke. Prvi je zaprijetio Tudor glavnom nakon kornera, no Abbondanzieri hvata.

No, izjednačenje stiže u 52. minuti. Pršo je protutnjao pored Coloccinija na lijevoj strani i ubacio u sredinu, gdje čeka Darijo Srna i glavom prisebno šalje loptu u suprotni kut za 2:2.

Argentinci su izgubili tečnost koju su imali u prvom dijelu, a naša sredin dobivala je bitku protiv zvučnih protivničkih imena. Probuđeni Kranjčar u 62. minuti prijeti direktno iz kornera, a u 67. odlično upošljava Pršu, koji kreće sam prema argentinskom vrataru, no daje si predug for.

Krajem utakmice Argentinci su vratili inicijativu, no bez pravih opasnosti po Pletikosu. U 80. minuti Kranjčar još jednom prijeti direktno iz kornera, vrlo dobri debitant Modrić vraća u peterac, no obrana Argentine panično raščišćava.

U posljednjoj minuti Srna ubacuje duboku loptu na drugu vratnicu gdje skače Pršo, no Argentinci opet čiste. A onda - pobjeda.

Igrala druga i posljednja minuta sudačke nadokande. Ivan Leko izvodi korner negdje na bijelu točko, tamo skače Dario Šimić i glavom, ramenom i leđima šalje loptu u suprotni kut Abbondanzierija za 3:2 i veliko slavlje i na travnjaku i na tribinama St. Jakob Parka.

Hrvatska je tako na najbolji mogući način otvorila završni dio priprema za Svjetsko prvenstvu, skinuvši skalp jednoj od reprezentacija koje će u Njemačkoj biti jedan od glavnih favorita za naslov prvaka svijeta.

Popularni Članci