VEČERAS IGRAJU VATRENI Meč protiv Danske vrijedan je ostanka u eliti novog natjecanja

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Stanzl/PIXSELL
Hrvatska od 20:45 na Maksimiru igra utakmicu petog, pretposljednjeg kola grupne faze Lige nacija protiv Danske. To je jedan od najvažnijih mečeva reprezentacije posljednjih godina.

Tri dana nakon večerašnje utakmice Hrvatskoj ostaje još Austrija u Beču, a dva kola prije kraja Hrvatska drži drugo mjesto u skupini s dva boda zaostatka za vodećom Danskom i velikom šansom da se domogne prvog mjesta i plasira na završnicu četiri najbolje ekipe Lige nacija, što aktualnom vice-prvaku svijeta nije uspjelo u četiri godine koliko se igra ovo natjecanje.

Utakmica za prvi odlazak na Final Four Lige nacija

Osim za što bolji plasman u Ligi nacija i igranje final foura, utakmica protiv Danske je ključna i za određivanje jakosnih šešira za predstojeći ždrijeb kvalifikacija za Europsko prvenstvo koje će se 2024. godine igrati u Njemačkoj.

Samo ako pobijedi Dansku, Hrvatska će u zadnjem kolu kod Austrije sama odlučivati o odlasku na Final Four. U tom slučaju bi je sa završnice jedino izbacio poraz u Beču, uz istovremenu pobjedu Danske protiv Francuza.

Ipak, Hrvatska protiv Danaca igra za još dva cilja. Onaj manji je ostanak u elitnoj skupini Lige nacija. Podsjetimo, posljednjeplasirana momčad iz svake skupine će dogodine igrati u B skupini Lige nacija.

Meč vrijedan ostanka u eliti novog natjecanja

Hrvatskoj bi već bod bio dovoljan za to ostvarenje, jer ju u tom slučaju Francuska nikako ne može uloviti u dva preostala kola, čak ni s dvije pobjede i porazom Hrvatske protiv Austrije. Time bi Hrvatska i u trećem izdanju Lige nacija uspjela osigurati ostanak među najboljim europskim reprezentacijama.

Treći, daleko važniji cilj za koji Hrvatska večeras igra je pozicija u kvalifikacijama za Euro 2024. Devetog listopada u Frankfurtu će se održati i ždrijeb kvalifikacija za naredno Europsko prvenstvo, koje će se igrati u Njemačkoj između 14. lipnja i 14. srpnja 2024. godine. Podsjetimo, UEFA je potvrdila da reprezentacija Rusija zbog invazije te zemlje na Ukrajinu neće igrati Euro.

Status prilikom skorog ždrijeba kvalifikacija za Euro je najvažniji cilj večerašnjeg meča

Format je isti kao i na protekla dva prvenstva. Nastupit će 24 reprezentacije, a plasman na turnir će, uz domaćina Njemačku, osigurati prva i druga momčad iz svake kvalifikacijske skupine, dok će se preostala tri mjesta popuniti nakon doigravanja između najboljih trećeplasiranih reprezentacija.

Hrvatska vrlo dobro stoji po pitanju da osigura prvi jakosni šešir. Pobjeda protiv Danske bi joj već sutra osigurala taj status, a vrlo vjerojatno bi bio dovoljan i remi. Čak ni dva poraza u posljednje dvije utakmice ne bi značila da će Hrvatska biti u drugom jakosnom šeširu, ali samo pod uvjetom da ne ispadne u B skupinu Lige nacija.

Jasno je dakle da Hrvatska večeras igra utakmicu s ogromnim ulogom, piše Index

Popularni Članci