‘Vatreni’ u Ligi nacija love najveći uspjeh u povijesti, no u svojim vitrinama imaju već dva trofeja...

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Za četiri mjeseca, hrvatsku nogometnu reprezentaciju očekuje završnica Lige nacija, natjecanja koje dobiva na popularnosti, iako smo ga prezirali u njegovim počecima, točnije, u prva dva izdanja. Treće izdanje donijelo nam je puno bolju igru i rezultate zbog kojih smo zasjeli na prvo mjesto skupine ispred Danske, Francuske i Austrije. 

U polufinalu će se “Vatreni” sastati s Nizozemskom, domaćinom final foura. Zanimljivo, najbolje online kladionice ne favoriziraju previše “Oranje”. Naime, koeficijenti na pobjedu Nizozemaca unutar 90 minuta variraju između 2 i 2,5, dok se kvote na pobjedu Hrvatske u osnovnom dijelu kreću od 3 do 3,5. Dakle, po svemu sudeći, Nizozemska bi nas morala shvatiti jako ozbiljno. A kako i ne bi – na legendarni De Kuip stiže im reprezentacija koja je osvojila dvije medalje na posljednja dva svjetska prvenstva...

Casablanca za pamćenje

U Ligi nacija možemo doći i do zlatne medalje i trofeja. Međutim, ta potencijalna titula hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji ne bi bila prva u povijesti. Niti druga. Naime, “Vatreni” su tijekom prošlosti nastupili na pet turnira i pritom osvojili dva naslova – na Međunarodnom turniru kralja Hassana II. u Maroku 1996. te na Korea Cupu tri godine kasnije. Jasno, ovdje je riječ o manjim natjecanjima koji su se održavali periodično ili za određenu potrebu, no lijepo je osvojiti što god se nudi.

Pola godine nakon četvrtfinala na Europskom prvenstvu pod budnom palicom, nažalost, pokojnog, Miroslava “Ćire” Blaževića, Hrvatska je u Casablanci stigla do svog prvog zlata, i to nakon dva raspucavanja s bijele točke. U polufinalu su “Vatreni” preko tvrdog domaćina i čak 10 serija udaraca s 11 metara stigli do finalne utakmice, a ondje je pala i Češka, također nakon “lutrije jedanaesteraca”. Mala zanimljivost – taj finalni ogled sudio je Marokanac, Said Belqola, sudac koji će godinu i pol kasnije ući u povijesne knjige kao prvi Afrikanac koji je dobio zadatak suditi finale Svjetskog prvenstva (Francuska – Brazil 3:0).

Tomas donio drugu titulu

U lipnju 1999. godine, Hrvatska se odazvala pozivu Južnokorejskog nogometnog saveza i tamošnjem turniru imena Korea Cup. Sustav natjecanja bio je drugačiji - nije bio eliminacijski, nego grupni, a pobjednik jedine skupine okrunjen je titulom. To je ponovno bila hrvatska selekcija koja je unatoč jednoj pobjedi u tri meča zauzela čelnu poziciju. Jedina pobjeda stigla je protiv Meksika, a dva remija nasuprot Egipta i Južne Koreje. Čovjek koji nam je donio naslov bio je Stjepan Tomas, golom u 88. minuti u trećem kolu protiv domaćina.

“Vatreni” su ukupno pet puta nastupili na raznim turnirima, najčešće po Aziji. Posljednji nastup dogodio se početkom 2017. godine na China Cupu, i to neslavno. Gotovo svaka kladionica očekivala je Hrvatsku barem među tri najbolje reprezentacije od četiri, no dvama porazima zasjeli smo na posljednju poziciju. Zanimljivo, ta dva puta “lutrija jedanaesteraca” nije nam išla u korist. Interesantno je pogledati iz perspektive onoga što se događalo samo godinu i pol kasnije u Rusiji...

Svi turniri na kojima je Hrvatska nastupila, a da nije SP, EP ili Liga nacija

Međunarodni turnir kralja Hassana II. (Maroko, 11. i 12. prosinca 1996.) - ZLATO

Polufinale: Maroko – HRVATSKA 2:2, 6:7 – 11m (Vlaović 2; 11m: Soldo, Ladić, N. Kovač, Jurčević, Pavličić, Jerkan, Špehar)

Finale: HRVATSKA - Češka 1:1, 4:1 – 11m (Pralija; 11m: Prosinečki, Asanović, Jarni, Vlaović)

Kirin Cup (Japan, 8. - 15. lipnja 1997.) - 2. mjesto

1. kolo: Japan – HRVATSKA 4:3 (Asanović 2, Vlaović)

2. kolo: HRVATSKA – Turska 1:1 (Erceg)

1. Japan 6 (5:3)

2. HRVATSKA 1 (4:5)

3. Turska 1 (1:2)

Korea Cup (Južna Koreja, 12. - 19. lipnja 1999.) - ZLATO

1. kolo: HRVATSKA – Egipat 2:2 (Cvitanović, Vugrinec)

2. kolo: HRVATSKA – Meksiko 2:1 (Bišćan, J. Šimić)

3. kolo: Južna Koreja – HRVATSKA 1:1 (Tomas)

1. HRVATSKA 5 (5:4)

2. Meksiko 4 (4:3)

3. Južna Koreja 3 (2:2)

4. Egipat 2 (2:4)

Kup proslave kineske Nove godine (Hong Kong, 29. siječnja - 1. veljače 2006.) - 3. mjesto

Polufinale: HRVATSKA - Južna Koreja 0:2

Za broncu: Hong Kong – HRVATSKA 0:4 (Knežević, J. Leko, Eduardo, Bošnjak)

China Cup (Kina, 10. - 15. siječnja 2017.) - 4. mjesto

Polufinale: HRVATSKA - Čile 1:1, 1:4 – 11m (Andrijašević; 11m: Pivarić)

Za broncu: Kina – HRVATSKA 1:1, 4:3 - 11m (Ivanušec; 11m: Pivarić, Ozobić, Juranović)

Popularni Članci