Sandro Sukno: U upravi kluba sjedi čovjek koji je izmislio tu laž o meni

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Sandro Sukno je kao igrač bio jedan od najvećih koji su ikad igrali vaterpolo. U nevjerojatno uspješnoj, ali zbog bolesti kratkoj karijeri, Sandro je osvojio sve što se moglo osvojiti. Bio je svjetski, europski i olimpijski prvak. Ostale medalje nema smisla ni nabrajati. Noseći kapicu Pro Recca osvojio je i Ligu prvaka, a 2017. bio je izabran za najboljeg igrača svijeta. 

Otac Goran je bio kapetan reprezentacije Jugoslavije koja je 1984. u Los Angelesu osvojila olimpijsko zlato, a dvije godine kasnije u Madridu nakon epske bitke s Talijanima i svjetsko. Očevo nasljeđe je bilo golemo i na Sandrova leđa stavilo je golem teret.

No, sin je ipak nadmašio oca. Sandro Sukno u karijeri je osvojio puno toga, ali njegovo ime u povijesti vaterpola ostat će upisano zlatnim slovima više zbog načina na koji je igrao ovu za mnoge statičnu igru. U bazenu s loptom u ruci bio je hladan, miran, a upravo ta vrlina mu je omogućila da bude najbolji u trenucima kad bi se utakmica lomila. 

Kad bi bilo gusto, lopta je uvijek bila kod Sandra. tamo je bila najsigurnija. Igrao je kao da u glavi ima računalo, a nevjerojatnim rješenjima koje je izvlačio iz rukava nerijetko su se divili i protivnički igrači i navijači. Zbog njega vaterpolo je bio zanimljiv i onima koji ovu igru ne vole ili ne razumiju. Ono što je za Španjolsku bio Manuel Estiarte, za Hrvatsku je bio Sandro Sukno.

U intervjuu za Index govorio je, među ostalim, o problemima sa srcem. 

"Prva dijagnoza je postavljena u 12. mjesecu pa je liječnik iz Rima preporučio da pričekamo još par mjeseci da vidimo kako se sve skupa razvija. Nakon tri mjeseca smo obavili još detaljnije pretrage i tada je on rekao da ne bi bilo dobro da se nastavim baviti profesionalnim sportom. Taj liječnik je bio godinama službeni liječnik talijanske nogometne reprezentacije i s njima je bio na nekoliko svjetskih prvenstava.

Okupio je u Rimu konzilij od desetak liječnika i predstavio im je analizu mog slučaja. Složili su se da moram prekinuti karijeru. Zatim im je predočio što sam sve s takvim srcem napravio u karijeri i ostali su šokirani. Nisu mogli vjerovati da je netko s takvim srcem osvojio toliko toga i bio najbolji igrač svijeta.

Tada su zaključili da i oni mogu puno toga naučiti iz nekih konkretnih slučajeva poput moga. Na kraju je zaključak bio da je upitno jesam li se ja uopće smio baviti profesionalnim vaterpolom s obzirom na stanje mog srca jer sam i kao mlađi imao problema, ali tada je dijagnoza bila nekakav šum na srcu koji se može držati pod kontrolom.

Talijani imaju jako razvijenu sportsku kardiologiju i jako su rigorozni po pitanju zdravlja. Tu su najstroži na svijetu. Danski nogometaš Christian Eriksen je nakon srčanog udara mogao nastaviti karijeru u Engleskoj, ali nije smio u Italiji. Pro Recco mi je nakon toga ponudio da ostanem i budem pomoćnik Vujasinoviću, ali želio sam se vratiti doma, biti s obitelji i vidjeti što i kako.

Nije lako preko noći donijeti takvu odluku. Danas sam u bazenu, a sutra sam trener. Nisam želio donijeti ishitrenu odluku i želio sam vidjeti mogu li još igrati. Vratio sam se u Jug i dogovorili smo se da ću nakon operacije, ako sve bude u redu, igrati za njih.

Počeo sam i trenirati, ali nakon što sam odradio još nekoliko pregleda, donio sam konačnu odluku o prekidu karijere, tako da je finale SP-a u Budimpešti bila moja zadnja utakmica u životu," kazao je. 

Komentirao je i to što su neki ljudi iz kluba i grada zamjerili što je odluku o prekidu karijere donio doslovce na dan kad je Jug postao prvak Hrvatske iako je znao kako neće igrati više nekoliko mjeseci ranije. 

"Ta priča je laž skupine pojedinaca, zapravo jednog čovjeka koji sjedi u upravi Juga i širi laži i neistine. Taj čovjek je želio s takvim budalaštinama omalovažiti mene i cijelu moju karijeru. Nikad nisam previše želio komentirati tu laž i mislim da im mojom šutnjom radim ogromnu uslugu, a oni toga nisu ni svjesni," odgovorio je. 

Cijeli intervju pročitajte OVDJE

Popularni Članci