'

Posjetili smo trening dubrovačkih odbojkašica, koje se pripremaju za Superligu: "Imamo veliku odgovornost"

Autor: Rafael Barkiđija Autori fotografija: Rafael Barkiđija
Ženski odbojkaški klub Dubrovnik vratio se tamo gdje pripada – u najveći rang hrvatske odbojke. Početak sezone zakazan je za prvi vikend listopada, kada će Dubrovkinje povratničku sezonu, otvoriti utakmicom kod aktualnih prvakinja Hrvatske. Prava prilika za posjetiti trening „Žokica” i čuti pokoju riječ trenera Leonarda Barića.

Odbojkašice Dubrovnika prošle su sezone izborile povratak u najveći rang natjecanja, Superligu. Ligaški dio natjecanja u Prvoj ligi završile su s 21 pobjedom i jednim jedinim porazom, čime su bile uvjerljivo prve. No, ni to nije značilo plasman u najveći rang, nego su kroz kvalifikacije protiv superligaša Rijeke došle do cilja. U Rijeci je bilo 3:2, a isto toliko na uzvratu u Dubrovniku. Ciklus je bio i više nego uspješan, a sada kreće novi, superligaški. Očekuju ih puno teže protivnice, a time i utakmice, pa se za novu sezonu pripremaju u petoj brzini.

„Nismo se ni previše odmarali. Završili smo 1. srpnja, a počeli 28. srpnja. Trebalo je podebljati trening. Imamo veliku odgovornost. Privukli smo masu ljudi na zadnju utakmicu (op. a. kvalifikacije za Superligu), i mi sada ne smijemo usporiti. Mi moramo ostati na istom nivou na kojem smo bili. Da bismo probali igrati ovakve utakmice, trening mora biti taj koji će pokušati simulirati takve situacije” – istaknuo je riječki strateg na klupi Dubrovkinja, Leonard Barić.

Cilj je privući pažnju igrom”

Odbojkaška Superliga ove sezone broji 10 klubova. Osim Dubrovnika, tu su Mladost, Kaštela, Osijek, Marina Kaštela, Brda, Kelteks Karlovac, Dinamo, Don Bosco i Nebo. Elitno je to društvo u kojima su klubovi koji dominiraju hrvatskom odbojkom, a neki od njih prisutni su i na europskoj sceni. Pitanje upućeno riječkom treneru Leonardu Bariću bilo je o ambicijama kluba u novoj sezoni, s obzirom na renomirane klubove protiv kojih će nastupati.

„Mi samo želimo dobro igrati. To je naša ambicija, dati sve od sebe. Kakav će biti rezultat, to ne može nitko pogoditi, ali da ćemo se potruditi do dobrog rezultata – to sigurno”, rekao je Barić, pa se osvrnuo i na ciklus priprema.

„Mi već imamo puno treninga u novom ciklusu, osamdesetak njih. Spremamo se mi itekako, imali smo kontrolne utakmice, imat ćemo ih još. Idemo u dobrom smjeru. Poanta je u tome da u našem rosteru, sve cure budu na dispoziciji. Cilj nam je i da naše mlade djevojke napreduju, i da brzo budu oslonac Dubrovnika”, dodao je.

Prvo, pa „muško”

Otvaranje sezone? Ni više ni manje nego gostovanje kod Mladosti u Zagrebu. Dakle, kod aktualnih prvakinja Hrvatske i jednog od najtrofejnijih hrvatskih sportskih kolektiva. Početak sezone na rasporedu je 5. listopada. Potom slijedi susret u Dubrovniku protiv Don Bosca, a u trećem kolu gostovanje kod karlovačkog Kelteksa.

„Prvo pa muško. Idemo gore, znamo što je Mladost, institucija. No, puni smo želje za dokazivanjem. Puno vjerujemo u to što smo do sada radili. Vidjeli smo da je naš grad itekako spreman podržati nas u svemu tome. Mislim da smo na dobrom putu da se svi skupa radujemo ove sezone” – kazao je Barić.

Ako su prošle sezone bile pune tribine...

Nastup Dubrovkinja u najvećem rangu nije tolika nepoznanica. Prvo, teško da može biti, kada u obzir uzmemo da je klub 1998. godine bio na tronu Europe. Zadnji nastup u Superligi imale su u pandemijskim sezonama 20/21 i 21/22, pod vodstvom trenerice Mirjane Vreća. Tada su imale peh igranja pred praznim tribinama.

Prošle sezone, usprkos nastupanju u drugom rangu, krenulo je pravo odbojkaško proljeće na tribinama Gospinog polja. Iz utakmice u utakmicu bi privlačile sve više navijača, a vrhunac je bio u Kup susretu protiv superligaša Marine Kaštela, ali i protiv Rijeke u kvalifikacijama za Superligu. Ove sezone u Gospino polje stižu najbolje hrvatske ekipe pa je za očekivati kako će interes za utakmice Dubrovkinja biti još veći.

„Fora je u tome da je sada medeni mjesec. A kad liga počne, onda počinje brak. Sa svim svojim nedostacima i pozitivnim stvarima. Ovo je sada milina, no kada počne, to je druga priča. To su drugi odnosi. Mi ćemo sigurno poduzeti sve da budemo jako zanimljivi gledateljima, vjerujte nam” – zaključuje Barić.

Popularni Članci