PET GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE 'Miješaju nam se tuga, ponos, pa i sreća jer smo imali priliku živjeti s Mateom'

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: privatni album
Velika tragedija u kojoj je prije pet godina svoj život izgubila mlada judašica i perspektivna sportašica Matea Knego u svojoj 16. godini potresla je Župu dubrovačku, Dubrovnik, pa i cijelu Hrvatsku. 

Tragedija se dogodila tri dana nakon Mateinog 16. rođendana i svega dan prije Uskrsa, u blizini njene kuće na Donjem Brgatu. Njena obitelj je palila korov, a Matea se igrom slučaja pronašla pokraj vatre odakle je izletjela dugačka metalna cijev koja ju je pogodila. Kadetska viceprvakinja Hrvatske je na mjestu preminula. 

Prošlo je pet godina, no sjećanje na Mateu ne blijedi. Iz Judo kluba Župa dubrovačka i danas ističu kako je bila dobri duh kluba kojem je pripadala, a njoj u čast se lani, po prvi put, održao judo turnir, u organizaciji JK Župa dubrovačka i župske Zajednice sportova, a sve to pod pokroviteljstvom Općine Župa dubrovačka. Sve svoje medalje posvećivala je najčešće svojoj obitelji, a posebno starijem bratu Vjeku. 

"Svaku medalju koju osvojim posvetim svome bolesnom bratu Vijeku. Njemu ne trebaju air-maxice, najkice i mobiteli jer on ne govori i slabo razumije. (...) Svih bih se svojih stvari odrekla za zdravlje svoga brata. Vjerujte da obuća, odjeća i svi ti iPhonei ne mogu zamijeniti ljubav prema mome bratu. Sjetite se koliko djece u trenutku umire od gladi dok mi kupujemo novi mobitel. Sjetite se koliko djece ne može ići u školu i nema odgovarajuću zdravstvenu zaštitu dok mi prebiremo po tanjuru," napisala je Matea u jednom od svojih školskih sastava. 

Mateu pamte kao uzornu učenicu i veselu osobu koja je imala širok krug prijatelja. 

"Bila je jedna vesela, razdragana djevojčica. Osim što je bila kvalitetna judašica, bila je dobra osoba, dobra prijateljica, interesantna i šaljiva zbog čega je društvo voljelo. Voljela je trenirati, a bila je i uzorna učenica," kazao je jednom prilikom za Dubrovački dnevnik predsjednik JK Župa dubrovačka Ivo Oberan. 

Njen otac Stjepan Knego, uz svoju suprugu i dvoje djece, posebno njeguje sjećanje na svoju kćerku. Kaže kako su imali izuzetnu sreću što je Matea oplemenila njihove živote te upravo iz sjećanja na njen lik crpe snagu za sve životne izazove. 

"Sjećanja i emocije danas naviru. Miješaju se tuga, ponos, radost i sreća. Sreća jer smo imali tu sreću živjeti s njom," kazao je.

Matea Knego je bila uspješna sportašica Judo kluba Dubrovnik 1966 od svoje sedme godine odnosno otkako se počela baviti judom, a od 2010. godine bila je članica župskog judo kluba. Na Prvenstvu Hrvatske za kadete dva puta je osvojila drugo mjesto, natjecala se na brojnim međunarodnim i domaćim judo natjecanjima, osvojivši 80 medalja, od čega 50 zlatnih. 

Popularni Članci