PAKLENA NOĆ ORSANOVOG KRSTAŠA 'Jedra su se raspala, a da smo bili blizu kraja razbilo bi nas od stijene'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Facebook
Posada Orsana u sastavu: kormilar Denis Vukas te Tonći Kordić, Maroje Kurajica, Mateo Andolšek, Srđan Kurajica i Dario Kulišić - Štela, proživjeli su neveru koju će pamtiti osim po žestini i po tome što im je uzela odličan rezultat na regati 'Tisuću otoka'. 

Ekipa Orsana je u krstašu vozila prvu etapu od Rijeke do Porto Montenegra.

- Bili smo između Lopuda i Grebena kad smo ušli u neveru – priča nam jedan od članova posade i dodaje kako mu je ovo četvrta nevera u životu, ali možda i najgora. 

Orsanov je krstaš u tom trenutku imao jako dobar rezultat i bili su blizu glavnog cilja, luke Porto Montenegro u Tivtu, ali im je nevera, na žalost, možda uzela i pobjedu iz ruku jer su bili prvi kad su upali u neveru. Jedrilo se po korigiranom vremenu (da bi jedrilice različitih performansi mogle jedriti zajedno), a ispred njih su bili Wild Joe, dva sata, a 'placali' su im 8 sati te Esmit Europa, pet sati ispred, a naši su iskoristili samo prednost od četiri sata iako su mogli 18, jer je to najbrži jednotrupac na svijetu.

-Bili smo žalosni. Esimit Europa je bio pet sati ispred nas i imao je problema na ulasku u Crnu Goru – kažu s Dubrovnika te pojašnjavaju kako bi možda te njihove probleme i iskoristili da nije bilo nevremena. 

U ovakvim je situacijama, kažu nam, najvažnije je spriječiti prodor vode u brod i zadržati brod da što dulje pluta jer je on u tom trenutku 'bova'. Ne smije se pogriješiti. 

- Odmah ti je jasno da se tu ništa ne može napraviti – kažu razočarani jedriličari. 

Borba s olujnim morem trajala je više od jednog sata, a kako kažu, sreća je i da nisu bili blizu kraja jer bi ih valovi razbili o stijene. 

Ova regata se sastoji od dvije etape od kojih jedrilice mogu izabrati jedriti samo prvu, samo drugu ili obje etape s ukupnim rezultatima. 
U klubu Orsan su se javili za prvu. 

Oštećenja na brodu će se tek utvrditi, ali svima je očito najviše žao dobrog rezultata koji je bio nadomak ruke. 

Maro Prizmić

Popularni Članci