'

Ne znate gdje ove subote? Mi znamo, Gospino polje, jer stiže Cibona!

Autor: Rafael Barkiđija
Košarkaški klub Dubrovnik kreće u svoju novu premijerligašku avanturu. Otvaraju je domaćom utakmicom protiv bivšeg europskog prvaka i velikana hrvatske košarke, a isto je i u drugom kolu. U zadnjih nekoliko tjedana momčad se pripremala za sezonu, koja će prema svemu sudeći, biti jača, ili bolje rečeno teža, nego li prošla. Sve to popraćeno je s nekoliko izlaznih i ulaznih transfera. Košarkaških uzbuđenja u Gospinom polju od listopada do svibnja 2025., svakako neće nedostajati

Nakon gotovo četiri mjeseca, najveći rang hrvatske košarke, FAVBET Premijer liga, vraća se u Gospino polje. Dubrovački klub u njemu je nastupio prošle sezone, nakon deset godina igranja u drugom, ali i nižim rangovima. Bili su na kraju jedno od najvećih iznenađenja. Na početku sezone primarni cilj bio je ostati u tom društvu, što su s 15 pobjeda i 18 poraza na kraju i ostvarili. Bilo je to dovoljno za sedmo mjesto, što ih je vodilo i u četvrtfinalno doigravanje. Tamo su se na dvije utakmice susreli sa Splitom, koji je, unatoč dobrom dubrovačkom otporu, očekivano i zasluženo izborio prolaz dalje.

-Nakon sjajne povratničke sezone u najvećem rangu, gdje smo uspjeli doći do playoffa sa sedme pozicije, očekuje nas izuzetno teška sezona. Sve momčadi su se značajno pojačale s obzirom na prošlu sezonu, rosteri su kvalitetniji. Mislim da će liga biti izjednačenija, tako da će domaće utakmice biti od većeg značaja. Prvenstveni cilj nam je ostanak, a potajno se nadamo kako možemo uloviti mjesto među osam najboljih, rekao je uoči početka sezone Zadranin na klupi Dubrovnika, Ivan Perinčić.

Nova sezona otvara se spektaklom u Gospinom polju

 

Trener Perinčić je u više navrata isticao kako su utakmice protiv Cibone, Zadra, Splita, i ostalih velikana hrvatske košarke, nagrada igračima za trud nekoliko proteklih sezona. Međutim, bila je to nagrada i za dubrovačku publiku. Neke su utakmice pružile puno Gospino polje, što godinama nije bio slučaj kada je košarka u pitanju. Najveća gledanost bila je protiv Cibone, kada je na tribinama bilo preko tisuću gledatelja.

Ovogodišnje premijerligaške radosti dubrovački košarkaši otvaraju domaćom utakmicom upravo protiv Cibone. Na rasporedu je u subotu, 28. rujna, od 20 sati. Nakon toga, slijedi gostovanje kod aktualnog doprvaka Splita, pa u trećem kolu stiže povratnik u Premijer ligu, riječki Kvarner.

-Raspored je izuzetno težak. Prva dva kola igramo protiv Cibone doma i Splita vani. Na papiru možda dvije najjače momčadi. Cibona je napravila najveću rekonstrukciju momčadi s obzirom na prošlu sezonu, a riješili su i neke probleme koji su ih mučili kroz prošle sezone. Jaka Cibona treba hrvatskoj košarci. Složili su baš dobar tim, imaju tri stranca, par iskusnih domaćih igrača. Imaju po dva kvalitetna rješenja na svakoj poziciji, tako da nas očekuje vrlo zahtjevna utakmica na otvaranju. Ali igramo doma na otvaranju, tamo ne priznamo nikome da je bolji - kazao je Perinčić.

Ciljevi su ostanak, doigravanje i utakmice s najvećim klubovima

Dubrovačka momčad pripreme je počela sredinom kolovoza. Prvo u Gospinom polju, da bi se nakon toga, zaputili na Vlašić, gdje već godinama odrađuju visinske pripreme. Nakon nekoliko dana u planinama, vratili su se u Dubrovnik. Uslijedio je niz kvalitetnih pripremnih utakmica. Sparirali su s Primorjem iz Herceg Novog, Tivtom, trebinjskim Leotarom i Podgoricom.

-Prijateljske utakmice su nam pokazale na kojim stvarima još sve moramo poraditi, kako bismo spremni dočekali Cibonu. S ovim pojačanjima očekujemo i nekakav iskorak s obzirom na prošlu sezonu, nadam se ostanku, doigravanju i utakmicama s najvećim hrvatskim klubovima. Nadamo se punoj dvorani i našoj dobroj igri. Imena poput Cibone, Zadra i Splita sva kako privlače publiku na tribine - riječi su kapetana Dubrovnika Ivana Vodopije.

-Radilo se jako dobro, jedva čekamo početak. Cibona se dobro posložila uoči nove sezone. Nekoliko novih stranaca, niz domaćih igrača. Sigurno nas očekuje jako, jako teška utakmica. Prvo je kolo, dočekat ćemo ih spremni i tražiti svoje šanse u toj utakmici. Želimo i ovaj put punu dvoranu, još ne može biti bolji poziv, Cibona u prvom kolu - najavio je tako početak Premijer lige igrač Petar Dubelj.

Prometno je bilo ovog ljeta u Gospinom polju

 

Najveća „transfer-bomba” u KK Dubrovniku ovog ljeta bio je odlazak Filipa Vujičića, koji je pojačao redove Šibenke. Prošle je sezone bio jedan od najboljih igrača Dubrovnika, pogotovo kada je realizacija u pitanju. Kada bi protivnički obruč bio začepljen, Vujičić bi s nekoliko poteza doveo Gospino polju u delirij. U prvom natjecateljskom mjesecu listopadu, bio je proglašen za MVP-a mjeseca. Osim Filipa, ni mlađi brat Jakov Vujičić, ove sezone neće nositi dubrovački dres. Otišao je i Amerikanac Javon Levi, koji je bio itekakva karika u momčadi trenera Perinčića, pogotovo u fazi obrane. Bio je najbolji kradljivac lopti u ligi. Za Dubrovnik više ne nastupa ni Gvido Guštin, Pazinjanin koji je prešao u Opus Puntamiku.

Sve to trebalo je zamijeniti adekvatnim pojačanjima pa je klub doveo čak pet igrača. Redom, playmakera Levija zamijenio je Amerikanac Eyassu Worku. Igrač s iskustvom igranja u hrvatskoj i makedonskoj ligi. Iz sinjskog Alkara došao je krilni centar Andrija Blatančić. Na bekovsku poziciju stigao je Lukša Buljević. Došao je i Ivan Gulin, polivalentni Šibenčanin koji je uoči dolaska, nastupao za DepoLink Škrljevo. Valja istaknuti kako je klub vratio svog mladog igrača, Matea Tomaševića, koji je nastupao za mlađe uzraste Splita.

Jednako vrijedni isticanja su i ostanci u klubu podno Srđa, ali i igrači kojima još traje ugovor. Prije svega domaći Petar Dubelj, koji je uz Vujičića prošle sezone, pokazao sjajne izvedbe. Naravno, tu je i dugogodišnje ime, kapetan Ivan Vodopija. Ostao je i centar Tomislav Cvitković. Trener Perinčić još može računati na Roka Gizdavčića, Filipa Kalajžića, Lovru Klarića, ali i niz mladih igrača.

-Dosta je promjena s obzirom na prošlu sezonu, otišla su nam tri igrača iz prve petorke: Levi, Filip Vujičić i Guštin. Ali mislim da smo dobro reagirali, koliko smo mogli, s obzirom na naše financije. Mislim da smo doveli jako dobre igrače. Naravno da će trebati vremena i strpljenja da se sve posloži, ali stvarno vjerujem u ovu ekipu. Najveća satisfakcija će mi biti vidjeti da momčad kako napreduje kroz sezonu, dodaje Perinčić te zaključuje - ovom prilikom pozivam sve navijače na Cibonu, ali i sve ostale utakmice, jer mislim da su igrači to svojim izvedbama prošle sezone zaslužili.

Popularni Članci