LEGENDA DO LEGENDE Pogledajte koji nogometni velikani stoje Hrvatskoj na putu do finala i kako je kod njih prolazila

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ivo Cagalj/PIXSELL
Iako Hrvatska nogometna reprezentacija tek treba potvrditi prolazak o osminu finala Svjetskog prvenstva u Kataru neki se već bave projekcijama drugog dijela. natjecanja. 

Prema jednoj od verzija moglo bi se dogoditi da se u slučaju prolaska u četvrtfinale Hrvatska tamo susretne s Portugalom, reprezentacijom koju nikad nije pobijedila.

Cristiano Ronaldo i društvo u ponedjeljak navečer su postala treća reprezentacija koja je osigurala osminu finala nakon dva odigrana kola nakon Brazila i Francuske. Kako je upozorio Tomislav Globan, riječ je o reprezentacijama koje najmanje leže Vatrenima, piše Net.hr.

Brazil i Portugal nikada nismo pobijedili, dok smo Francusku srušili ove godine prvi put u deset pokušaja. Protiv ove tri reprezentacija imamo zastrašujuće negativan omjer 1:21 i ako prođemo dalje možemo se nadati da će netko drugi obaviti posao za nas i izbaciti ih što ranije.

Protiv peterostrukih svjetskih prvaka Brazila, inače, igrali smo četiri puta upisavši remi i tri poraza, a protiv Portugala sedam puta upisavši šest poraza i jedan remi uz razliku pogodaka 4:15.

Prvi hrvatsko-brazilski okršaj susret je igran 17. kolovoza 2005. godine kada je Brazil kao aktualni svjetski prvak na splitskom Poljudu odigrao 1:1 protiv reprezentacije Hrvatske koju je kao izbornik vodio Zlatko Kranjčar.

Hrvatsku je u vodstvo doveo izbornikov sin Niko Kranjčar u 32. minuti, a na konačnih 1:1 poravnao je Ricardinho 10 minuta potom.

Niti godinu dana kasnije Hrvatska i Brazil su se ponovno susreli, ali ovoga puta u službenom susretu u skupini na SP u Njemačkoj. U dvoboju 1. kola u skupini F na Olimpijskom stadionu u Berlinu 13. lipnja Brazil je bio uspješniji s 1:0, a strijelac jedinog gola bio je Kaka u 44. minuti.

Vatreni i Selecao su međusobno igrali i na otvaranju Svjetskog prvenstva 2014. u Sao Paolu, a slavio je domaćin 3:1. Hrvatska je povela u 11. minuti autogolom Marcela, a u 29. minuti je izjednačio Neymar. U nastavku susreta 'ukazao' se sudac Nishimura koji je u 70. minuti poklonio kazneni udarac domaćinu kojeg je realizirao Neymar. Sve dvojbe oko pitanja pobjednika razriješio je Oscar u sudačkoj nadoknadi.

Posljednji hrvatsko - brazilski okršaj bio je u lipnju 2018. u Liverpoolu. Bila je to prijateljska utakmica u sklopu priprema za Svjetsko prvenstvo, a Brazil je slavio 2:0 golovima Neymara (69) i Roberta Firmina (90+3).

Aktualni svjetski doprvaci su protiv bivših europskih prvaka Portugalaca igrali sedam puta upisavši šest poraza i jedan remi uz razliku pogodaka 4:15.

Tek u petoj utakmici zabili smo im prvi gol, a samo je jedna, prijateljska utakmica završila remijem 1:1. Najbolniji je poraz 0:1 u osmini finala EURO-a 2016. golom u 119. minuti.

Prvi hrvatsko-portugalski dvoboj odigran je na Europskom prvenstvu 1996. godine u Nottinghamu. Hrvatska je i prije te utakmice osigurala prolaz u četvrtfinale, pa je Miroslav Blažević odlučio odmoriti dio igrača. Portugal je slavio 3:0 golovima Luisa Figa (4), Joaoa Pinta (33) i Domingosa (88).

Iduće dvije utakmice bile su prijateljske. U studenom 2005. Portugal je u Coimbri slavio 2:0, golovima Petita i Paulete, dok je u lipnju 2013. u Ženevi pobijedio 1:0, a pogodak odluke zabio je Ronaldo u 36. minuti.

Novi službeni okršaj dogodio se u osmini finala EP-a 2016. u Francuskoj. U susretu igranom u Lensu Portugal je pobijedio 1:0 golom Ricarda Quaresme u 117. minuti. Hrvatska je morala kući dok je Portugal na koncu osvojio europsku krunu.

Protiv Portugala smo igrali i 6. rujna 2018. u prijateljskom susretu u Faru. Bio je to prvi susret Vatrenih nakon svjetskog prvenstva u Rusiji na kojem su osvojili drugo mjesto. Hrvatska je povela u 19. minuti golom Ivana Perišića, a domaćin je izjednačio u 32. minuti golom Pepea.

U šestom međusobnom susretu, Portugal je 5. rujna 2020. na startu Lige nacija u Portu slavio sa 4:1. Cancelo (41), Jota (58), Felix (70) i Silva (90+4) su zabili za Portugal, a Petković (90+1) za Hrvatsku. U uzvratu na Poljudu, Portugal je slavio sa 3:2.

Popularni Članci