'

Krenula je ljetna turnirska groznica u Dubrovniku, u ponudi su Montovjerna, Lapad i Gruž

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dubrovnik kup
„Gdje ćemo večeras? - A možemo na turnir pojest' hamburger i pogledati koju utakmicu...”

Simbol ljeta diljem Hrvatske su, a pogotovo na obali, malonogometni turniri. Isto je i u Dubrovniku, no na jugu Hrvatske, krije se jedna mala specifičnost. Dok je većina amaterskih turnira u Hrvatskoj u formatu futsala (u momčadi 4 igrača + vratar, golovi rukometnih dimenzija, vratar brani rukama), u Dubrovniku su popularniji turniri „na male bare”. Četiri na četiri, maleni golovi, bez korištenja ruku na golu, potrebno itekakvo nogometno znanje, preciznost, uigranost i vještina. I ne čudi što su česti sudionici dubrovačkih turnira igrači iz Squarea i futsala općenito. Iako će rekreativci reći kako profesionalci ne bi trebali sudjelovati na ovakvim turnirima, male barice su pravi test i za profesionalce. Točnije, ni status profi igrača futsala im ne jamči dominaciju ili lagane pobjede.

Prvi je ove godine onaj najstariji: Mali Wembley

Turnir u Čokolinu na nogometnom terenu ispod OŠ Montovjerna, poznatiji kao mali Wembley, ove godine okuplja 51 momčad u seniorskom turniru i 17 momčadi u veteranskom dijelu turnira. Program je počeo u utorak (25. lipnja). Dnevno se igra pet utakmica. Prva je u terminu od 20 sati, a posljednja od 22:40. Nakon faze po skupinama, koja se igra dva puta po 15 minuta, kreće doigravanje na ispadanje. Tada se poluvrijeme igra po pet minuta dulje. Nagrada za pobjednika je 2000 eura. Branitelj naslova u Čokolinu je momčad Teća united, koja je u lanjskom finalu s 2:1 svladala Atalantu Bergamo. Za Teću united su prvo mjesto osvojili: Josip Tomičić, Dominik Gustin, Matej Perović, Petar Šanje, Đino Milić, Marin Smoljko, Maro Knežević, Antonio Grkeš, Martin Oreč i Petar Šeparović. Što se tiče veteranskog dijela turnira, branitelj naslova je Celtic Bar Belfast.

Slijedi Sv. Mihajlo, pa Gruž...

Za vrijeme trajanja turnira u Čokolinu, počinje i drugi turnir ovog ljeta – Sv. Mihajlo 2024. Igra se na terenu s umjetnom travom kod crkve svetog Mihajla. Nije to turnir s dugogodišnjom tradicijom poput Čokolina ili Gruža, ali iz godine u godinu pokazuje se sve veći interes. I Lapad je zaslužio svoj turnir, koji pomalo postaje dio tradicije. Sv. Mihajlo je ograničen na 48 momčadi, a nagradni fond za prvo mjesto je 2200 eura. Početak je 12. srpnja. Prošlo izdanje, koje se igralo 2022. godine, osvojila je momčad Ragusice (Josip Nebergoj, Kaim Džanković, Haron Džanković, Antonio Konsuo, Petar Žutac, Denis Gregor, Marko Beletić, Lovro Miletić).

U srpnju počinje i Dubrovnik Kup. Turnir na igralištu kod gruške škole. Jedan od najpoznatijih i najjačih turnira u našoj županiji, koji okuplja veliki broj natjecatelja i navijača. Govorilo se u kuloarima kako ga ovog ljeta neće biti, pa su se na Facebook profilu ipak oglasili: „Nakon dugih i sadržajnih sastanaka, izmijenili smo termin početka turnira, koji ove godine kreće 20. srpnja. Od danas su naš inbox i službeni mobiteli otvoreni za prijave. Nek izgori sve, Buyrumplatz čeka novog kralja”. Pobjednik ove godine osvaja 2700 eura. Branitelj naslova je Petrovo selo, koje je do naslova prošle sezone došlo u finalu protiv Teće united (5:3). Tada su za Petrovo selo nastupali Ante Sršen, Mario Šutalo, Marko Mijoč, Ante Galić, Ivan Arar, Pero Opušić, Bruno Jelavić, Neven Zonjić, Zvonimir Medić, Ivan Galov.

Popularni Članci