KAKO DO SVJETSKOG PRVENSTVA? Hrvatska je sada u teškoj situaciji u nikad težim kvalifikacijama

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Drago Sopta/HNS
Hrvatska je izgubila prvo mjesto kvalifikacijske skupine dva kola prije kraja. Izabranici Zlatka Dalića u Osijeku su odigrali 2:2 sa Slovačkom, a Rusija je u gostima slavila 2:1 protiv Slovenije i s dva boda prednosti zauzela vrh skupine.

Hrvatska najvjerojatnije mora pobijediti Rusiju u zadnjem kolu

To znači da Hrvatska za izravan plasman na Svjetsko prvenstvo mora čekati kiks Rusije protiv otpisanog Cipra u sljedećem kolu ili u posljednjem kolu pobijediti Rusiju u direktnom okršaju za prvo mjesto. Ako Hrvatska i Rusija u posljednje kolo uđu s istim brojem bodova, a to će se dogoditi ako Rusi odigraju neriješeno s Ciprom i Hrvatska pobijedi Maltu, onda će Modrić i društvo biti u prednosti zbog bolje gol-razlike te bi im i remi bio dovoljan za prvo mjesto, piše Index

Osječkim remijem sa Slovacima Hrvatska je osigurala najmanje drugo mjesto i plasman u dodatne kvalifikacije.

Najteže kvalifikacije dosad, drugoplasirani preko turnira traže odlazak u Katar

Ovo su najteže kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u povijesti, u kojima Hrvatska mora biti prva u grupi ako želi izravno ići dogodine u Katar. Ako na kraju bude druga u grupi, put do SP-a bit će joj, kao i za ostale drugoplasirane reprezentacije iz europskih skupina, najteži otkako postoje dodatne kvalifikacije.

Izravni odlazak na SP osigurat će samo deset pobjednika skupina, dok će deset drugoplasiranih reprezentacija ići u dodatne kvalifikacije. Novost je i da će im se tamo pridružiti i dva pobjednika skupina Lige nacija sezone 2020./21., ali oni koji se nisu izravno plasirali na SP i koji nisu osigurali dodatne kvalifikacije kao drugoplasirani u kvalifikacijskim skupinama za SP.

Tako sakupljenih 12 reprezentacija neće kao do sada igrati u šest parova po dvije utakmice dodatnih kvalifikacija, odakle pobjednici odlaze na SP. U dodatnim kvalifikacijama za ovaj SP reprezentacije će se boriti podijeljene u tri skupine. U njima će se igrati samo po jedna nokaut-utakmica. Ovakav filter dat će još tri europske reprezentacije koje će osigurati odlazak na SP.

Popularni Članci