Jadran je prvak Hrvatske, pobijedili Jugaše 11:8

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Milan Sabic/PIXSELL
Prvi put u povijesti splitskog kluba, VK Jadran je prvak Hrvatske. Splićani su u odlučujućoj petoj utakmici finala doigravanja državnog prvenstva pred prepunim tribinama poljudskog bazena u Splitu, pred nešto više od 1.000 gledatelja i brojnim uzvanicima i izvan svijeta vaterpola (general Ante Gotovina, gradonačelnik Splita Ivica Puljak, napadač Hajduka Marko Livaja…) svladali Jug Adriatic osiguranje 11:8.

Jedan od rjeđih trofeja koji je nedostajao ovom ‘stogodišnjaku sa Zvončaca’, ‘pronašao’ je svoje mjesto u riznici Jadrana. U ‘majstorici’ je Jadran bio doista puno bolja momčad, a to dodatno dokazuje i podatak da Dubrovčani nisu uspjeli ne samo povesti, već niti jednom čak ni izjednačiti.

Odlična igra Splićana u obrani u prvoj četvrtini, uvelike je usmjerila, iako tada još ne odlučila pobjednika. Jadran je furiozno krenuo i dobio prvih osam minuta 4:1. Odličnu je večer imao Rino Burić s ukupno 4 pogotka, a da je to ‘njegov’ dan dao je naslutiti baš u toj prvoj četvrtini u kojoj je postigao dva gola (za 1:0 i 4:0), ali i izborio peterac (Marinić Kragić za 2:0). Jugaši su prvi gol postigli tek iz peterca i to 11 sekundi prije kraja četvrtine.
U prvoj dionici su još neke brojke podosta ‘govorile’. Recimo igrač više Jadrana 3-4, a Jug Adriatic osiguranja 0-3. U drugoj su se četvrtini ‘trgnuli’ malo Gospari, uspjeli podignuti blok ispred svojeg gola, te ne primiti niti jedan pogodak daljnjih 12-ak minuta. Toni Popadić je počeo ‘skidati’ pokušaje domaćina, a Joković u prvom napadu druge četvrtine, te mlađahni Vukojević u zadnjem napadu iste dionice, smanjuju na 4:3. To je još uvijek dakako sasvim ‘otvorena’ utakmica.

No, Jadran se ne da odnosno ne ispušta prednost iz svojih ruku. Nakon četiri minute igre u trećoj četvrtini, na sjajno dodavanje Luke Bukića, bivši jugaš, inače Omišanin, Marin Tomasović uspijeva zamalo prevariti Popadića za prekid ‘posta’ jadranaša, gol za 5:3.
Uslijedilo je razdoblje u kojem bi gosti smanjivali na 1 zaostatka, domaćin se odvajao na plus 2, ali u zadnje dvije minute pogocima opet Rine Burića i Ivana Domagoja Zovića (10 sekundi prije kraja četvrtine), Jadran je poveo 8:5. To je već malo ‘ozbiljnija’ prednost uoči zadnje dionice.  

Sredinom četvrte četvrtine je Jadran u biti postao prvakom Hrvatske. Pet minuta prije kraja, Marinić Kragić je po sredini ‘raspalio’ za 9:6. Brzo su jugaši pokušali smanjiti, ali pokušaj Lorena Fatovića brani vratar Splićana Ivan Marcelić i baca loptu u protunapad, a njega završava Rino Burić. Gol za 10:6, do kraja malo manje od 4 minute i to se načelno jako teško stiže. Možda u teoriji, ali onda je i nju razbio Luka Bukić golom za 11:7, točno 2 minute i 10 sekundi do kraja.

Pojedinačna priznanja

Uobičajeno po okončanju posljednje utakmice državnog prvenstva, proglašeni su i peharima nagrađeni najbolji pojedinci Prvenstva Hrvatske u sezoni 2022./23.

Najbolji strijelac – Jerko Marinić Kragić (Jadran) – 59 golova

Trofej je uručio Milivoj Bebić, član Upravnog odbora HVS-a i povjerenik za natjecanje HVS-a

Najbolji vratar – Toni Popadić (Jug Adriatic osiguranje)

Trofej je uručio Josip Pavić, državni tajnik za sport u Ministarstvu turizma i sporta Republike Hrvatske

Najbolji igrač – Rino Burić (Jadran)

Trofej je uručio Ratko Rudić, član Upravnog odbora HVS-a i predsjednik Stručnog savjeta HVS-a

Jure Marelja (trener Jadrana):

– Igrali smo protiv respektabilnog suparnika, a utakmicu smo otvorili energetski najbolje od svih pet susreta. To je u jednom trenutku donijelo naš blagi pad, ali lakše nam je bilo iskontrolirati taj pad, budući da smo stvorili razliku. Jug se umarao, Jug se trošio, a mi smo rasli. Na kraju i zasluženo osvojili naslov. Vaterpolo se vratio u Split, što je najbitnije, ali i lijepo navijanje jednih i drugih navijača. Ogroman dobitak za hrvatski vaterpola.

Nikša Dobud (Jadran):

– Velika je ovo stvar za Split, nije lako biti prvak u Splitu, to sam osjetio na svojoj koži toliko puta. Nije lako ni ‘skinuti’ s trona jednog takvog giganta kakav je Jug. Hvala suigračima, upravi, svima. Ovo mi je bilo jedno fantastično iskustvo i ponosan sam što sam dio toga. S Jugom sam osvojio 9 naslova, ali budući da je ovaj s Jadranom ipak prvi, povijesni, onda ću reći da ima i posebno mjesto. Nije bilo lako cijele ove sezone, a posebno uoči ove zadnje utakmice za koju smo se jedva nekako ‘pokrpali’. Čestitao bi i Jugu na vrhunskoj borbi.

Vjekoslav Kobešćak (trener Jug Adriatic osiguranja):

– Općenito nismo odigrali dobro. Početak jako loš, da bi u drugoj i trećoj četvrtini imali šanse za povratak, ali smo imali i vrlo loša rješenja u napadu. To nas je mučilo i u trećoj utakmici. To su naše dvije najlošije utakmice. Imali smo jednu šansu krajem treće četvrtine, kad sam trebao zvati minutu odmora. Mala se neka šansa pojavila, nisam zvao, otišlo je sve… Jadran je zasluženo osvojio naslov prvaka Hrvatske, mi nismo bili dovoljno dobri u ovoj finalnoj seriji. Fizički smo bili dobri, ali ‘glava’ je bila loša, odluke jako loše. Mislim, nije baš sve ni do nas, već je i do Jadrana i njihove kvalitete.

Loren Fatović (Jug Adriatic osiguranje):

– Prvo čestitam jadranašima na zasluženom naslovu prvaka. Nismo uspjeli odigrati po dogovoru, pogotovo ne prvu četvrtinu. Kasno smo krenuli igrati, kasno za petu utakmicu finala. Istrošili smo se, došli na jedan gol razlike, ali nismo mogli dalje. Naša sezona je do ovog finala bila, uspješna, ali mislim da ocjena ostaje takva i dalje. Svakako da smo htjeli ovaj trofej, on je najvažniji, ali mislim da nam sezona nije neuspješna. Ipak, zbog ovakvog ishoda sigurno se tužni vraćamo doma.

Popularni Članci