Iva Oberan na Grand Prixu Zagreb došla do četvrtfinala

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Drugi dan judaškog Grand Prixa Zagreb donio je i dva hrvatska slavlja! Barbara Matić (do 70 kg) je završila dan sa zlatnom medaljom oko vrata, a Lara Cvjetko, u istoj kategoriji, osvojila je brončanu medalju.

Odlična subota hrvatskih judašica na Grand Prixu Zagreb 2022 okrunjena je s dvije medalje. Barbara Matić (do 70 kg) je osvojila zlato, a Lara Cvjetko (do 70 kg) broncu, dok je Iva Oberan (do 63 kg) došla do četvrtfinala i završila na 7. mjestu.

Matić je već na početku, protiv Mađarke Gercsak, pokazala kako je raspoložena, upisavši ippon u prvih 30 sekundi. Protiv Njemice Maekelburg trebao je wazari sredinom borbe, a zatim protiv Tsunoda Roustant, mlade Španjolke japanskog porijekla, wazari nakon kojeg je zahvatom dovršila prolaz u polufinale na domaćem tatamiju.

- Mladu Španjolku zaista respektiram, ima odlične rezultate za svoje godine i zadovoljna sam kako sam odradila četvrtfinale. Nastavila sam tako i protiv Australke Coughlan, koju sam pobijedila i prije tjedan dana u Budimpešti - prisjetila se presretna Barbara nakon osvajanja zlata protiv još jedne Njemice Butkereit.

- Sve tri Njemice u mojoj kategoriji su visoke, dugačkih nogu i ruku, neugodne. Nije uvijek lagano dovršiti pobjedu kada se baci na početku, ali sve je prošlo na najbolji način - uz smijeh rekla je zlatna Matić, koja je tako olimpijske kvalifikacije počela s dvije medalje na dva velika turnira.

Još jedno hrvatsko slavlje došlo je nekoliko minuta prije finala, kada je Lara Cvjetko slavila protiv Španjolke Tsunode Roustant, od koje je izgubila finale Svjetskog juniorskog prvenstva prošle godine. 

- Nakon poraza u polufinalu, koje mi je došlo prerano nakon iscrpljujućeg četvrtfinala, trebalo mi je malo vremena da dođem sebi. Tada sam si rekla da na domaćem terenu uzimam medalju koliko god Španjolka bila neugodna - opisala je presretna Lara spomenuvši četvrtfinale protiv iskusne Brazilke Portele, s kojom je borba trajala 12 minuta. 

Uz ozljedu nosa, Lara je smogla snage za dovršiti pobjedu (ippon, tri kazne) protiv 34-godišnje Brazilke, ali nije uspjela i skupiti dovoljno energije za pravi polufinalni nastup. Za finale je ipak Njemica Butkereit bila odmornija te ipponom prošla u borbu s Barbarom Matić.

Odličan nastup u Zagrebu upisala je i Iva Oberan (do 63 kg). Predivan ippon protiv Kubanke Del Toro Carvajal bio je samo nastavak pobjedničkog početka protiv Njemice Winzig. Međutim, Brazilka je pokazala iskustvo i prošla u polufinale, dok je Dubrovkinja pokušala kroz repasaž doći do borbe za broncu, ali ju je zaustavila Moldavka Bold.

U subotu su još nastupili Robert Klačar (do 73 kg), koji je izgubio od Poljaka Morke, te Marin Franušić (do 81 kg), koji je izgubio od Moldavca Zaborosciuca.

Nedjelja, od 10 sati, donosi nastup osam hrvatskih predstavnika. Pavić ide na Venecuelanku Leon, Tina Radić (preko 78 kg) čeka Alqahtani iz Saudijske Arabije, Ivana Maranić (preko 78 kg) ide na Turkinju Akbulut, a u istoj kategoriji Helena Vuković se bori s Marokankom Bensalem. 

U muškoj konkurenciji Josip Bulić (do 90 kg) se bori sa srbijanskim predstavnikom Brašnjovićem, Zlatko Kumrić (do 100 kg) ide na Nijemca Maija, Marko Kumrić (do 100 kg) se bori s Gruzijcem Sulamanidzeom, a Marcel Škalec (preko 100 kg) čeka borbu sa Crnogorcem Dubretom.

Popularni Članci