I ove godine memorijalni biciklistički ultramaraton Vukovar – Knin – Dubrovnik

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Udruga Slavonsko Brodski Biciklist  i ove godine organizira, deseti po redu, memorijalni biciklistički ultramaraton Vukovar – Knin – Dubrovnik, koji se od 3. do 9. kolovoza održava u sedam etapa.

Svaki dan biciklisti, većinom svi rekreativci, prosječno odvoze 150 kilometara, prolazeći kroz gradove koji su podnijeli najviše stradavanja u Domovinskom ratu te paljenjem svijeća na spomen obilježjima odaju počast žrtvi mladih hrvatskih branitelja koji su dali živote za slobodu naše Domovine.

Ruta kojom biciklisti prolaze proteže se kroz mjesta koja su najviše pogođena ratnim razaranjima: Vukovar, Slavonski Brod, Okučani, Glina, Sisak, Petrinja, Vojnić, Slunj, Lovinac, Gračac, Knin, Sinj, Ploče, Opuzen, Metković i Dubrovnik. Očuvanje tradicije memorijalnog karaktera utrke prioritet je Udruge, koju su osnovali branitelji pripadnici 108. brigade i njihova djeca. Cilj projekta je promocija biciklizma kao zdravog načina života, promocija Slavonije, Slavonskog Broda, Brodsko-posavske županije, ali i Hrvatske kao cikloturističke destinacije, a odvija se u ovom razdoblju čime se proslavlja obljetnica vojno-redarstvene akcije Oluja, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Umjesto biciklista iz Slavonskog Broda koji su inače vozili sve etape do Dubrovnika na dosadašnjim ultramratonima, ove godine će taj izazov prihvatiti njih 35 koji dolaze iz Petrinje, Siska, Okučana, Lipika, Nove Gradiške, Osijeka, Ivankova, Jarmine i Slavonskog Broda. Najmlađi sudionik ima 14 godina, najstariji 74 godine, a utrku voze i četiri žene.

Popularni Članci