POSJETILI SMO GIMNASTIČKI KLUB 'Dubrovniku treba kvalitetna sportska dvorana, nadamo se da će i nas imati u vidu' (FOTOGALERIJA)

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Aida Čakić
O Gimnastičkom klubu Dubrovnik koji je osnovan 2004. godine u javnosti se previše ne govori. Skromni uvjeti treniranja, nedostatak opreme i prostora, nisu obeshrabrili dubrovačke gimnastičare i gimnastičarke da treniraju ovaj divan sport.

Kažu kako je gimnastika razvijena na tradiciji vojnih vježbi iz doba stare Grčke te dijelom na elementima cirkuskih predstava. Teža je to sport koji zahtjeva fizičku snagu, pokretljivost i osjećaj za tijelo u prostoru, a općenito se smatra opasnim zbog rizika ozljede. No, dobrobiti bavljenja gimnastikom su mnogobrojne. Osim blagodati koje ona čini za zdravlje, sport je zanimljiv najmlađima, a to je prepoznalo i preko 200 članova Gimnastičkog kluba Dubrovnik koji treniraju u dvije školske dvorane i raspolažu sa skromnom opremom.

Trenerice Karmen Matušić i Dijana Mileusnić svaki dan idu u Župu i u Mokošicu gdje rade s djecom raznih uzrasta. Trenutno su organizirani u četiri grupe koje su podijeljene po uzrastima; najmlađi su predškolci koji počinju trenirati od četiri do pet godina, nakon njih je grupa C u kojoj su rekreativci od prvog do trećeg razreda, grupa B su nešto stariji i oni su prednatjecatelji, a grupu A čine natjecatelji.

VELIK INTERES ZA GIMNASTIKOM 

Trenerice Matušić i Mileusnić ističu kako su zadovoljne interesom malih Dubrovkinja i pokojeg Dubrovčanina za gimnastikom. Naime, u Dubrovniku od njih 200 koji treniraju gimnastiku samo je pet dječaka.

- Da imamo bolje uvjete mogli bi upisivati i djecu od treće godine jer je bolje da što ranije krenu s treninzima. Inače, velik je interes za gimnastikom u Dubrovniku i nažalost ne možemo ih toliko primiti jer imamo ograničen broj termina - pojašnjava Dijana Mileusnić koja dvije godine trenira djecu gimnastiku. U Dubrovnik je, govori ona, došla spletom okolnosti iz Karlovca gdje se osam godina bavila gimnastikom, a u Grad je stigla prvenstveno zbog posla u turizmu.

Njezina kolegica, trenerica Karmen Matušić, zadovoljna je kako mali gimnastičari i gimnastičarke napreduju.

- Kada pogledam uvjete u kojima se trenira, zaista sam jako zadovoljna rezultatima koje postižu. To se posebno odnosi na natjecateljice koje su u južnoj regiji jako dobre. Malo su slabiji rezultati na državnoj razini jer je veća konkurencija, ali sve je zapravo stvar uvjeta i točno se vidi tko ima svoju dvoranu za treninge, a tko nema - kazala je Karmen Matušić te dodala kako su ipak zahvalni zbog opreme koju imaju iako je riječ o manjem broju sprava, no one su većinom novije. Najveći im je problem, ističe trenerica Matušić, taj što sve sprave nisu na jednom mjestu već svaki put kada dođu u školsku dvoranu moraju ih vaditi i ponovo spremati.

- Bilo bi dobro kada bi cijeli pod bio od strunjača, ali nadamo se da će ići na bolje. Budućnost gimnastike je dobra i vjerujemo kako će Dubrovnik dobiti kvalitetnu sportsku dvoranu pa će i nas imati u vidu jer gimnastika je sport koji zahtjeva dosta sprava i posvećenosti - istaknula je trenerica Matušić koja je studentica druge godine na Kineziološkom fakultetu.

Ona je gimnastiku počela trenirati od malih nogu, a i danas smatra kako je to "najljepši i najteži sport koji svaki put nosi nove izazove".

BROJNI TALENTI U DUBROVNIKU

- Dolaze nam djeca koja baš to žele trenirati. Neki pronađu na internetu snimke i odmah im se svidi, a neke dovedu roditelji zbog problema s kralježnicom jer gimnastika jako pomaže u ispravljanju cijelog tijela - pojasnila je Karmen Matušić koja je mišljenja kako treba puno volje i upornosti za postati dobar gimnastičar ili gimnastičarka, dok je trenerica Dijana Mileusnić istaknula kako je potrebno biti i samoinicijativan.

- Jako je dobro kada djece rade doma, to se odmah primijeti. U Dubrovniku ima dosta gimnastičarskih talenata kojima je ovo više od hobija - kazala je trenerica Mileusnić pohvalivši natjecateljicu Maris Pleštinu iz Župe dubrovačke koja je osma u državi.

Gimnastički klub Dubrovnik, osim nedostatka vlastitog prostora i manjka sprava, borbu vodi i s pronalaskom trenera.

- Još uvijek smo u potrazi za novim trenerima, ali imamo okvirni dogovor da nam u rujnu stiže dvoje trenera u Dubrovnik što nas veseli. Jedva čekamo da nam pomognu jer je puno grupa i teško sve stižemo. Nije lako pronaći kvalitetne trenere gimnastike jer je to težak sport i oni trebaju biti koncentrirani i paziti na svaku sitnicu - kazala je trenerica Karmen Matušić.

Ustrajnost i predanost prema sportu zasigurno su uvjeti koji su izgradili temelje za opstanak gimnastike u Dubrovniku, a dalje preostaju ljubav i želja koja vodi entuzijaste u prevladavanju prepreka kao i nada za boljim uvjetima rada.

Popularni Članci