FINALE SVIH FINALA Sutra je večer konačne odluke, Jugaši brane naslov prvaka u Splitu

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: HVS
Srijeda u poljudskom bazenu večer uje  konačne odluke. Utakmica koja daje prvaka države. Susret nakon kojeg spuštamo zavjesu na seniorsku mušku prvoligašku sezonu 2022./23. u Hrvatskoj. 

Nema više nakon ovog što nam slijedi u srijedu neke ‘nove prilike’; ne postoji šesta utakmica. Ovo je finale svih finala! Za najvredniji pokal u hrvatskom vaterpolu. U biti, borba za naslov prvaka je u svakom sportu i u svakoj državi najznačajnije, najveće natjecanje. Europski pokali su dodatan ukras, višnja za ures na šlagom prekrivenoj torti, ali državno prvenstvo je kruna s naviše najsjajnijih dragulja.

Uoči završne 32 minute (potencijalno i malo više, bude li peteraca), sve bitne stavke su znane. Nakon četiri prve finalne utakmice između Jadrana i Jug Adriatic osiguranja, rezultat je 2-2. Nije bilo ‘breaka’, rekli bi tenisači. Jadranaši su u svojoj poljudskoj utvrdi bili nepobjedivi, baš kao što su jugaši sačuvali neokrznutim grušku tvrđavu. Tražiti analogiju u tom podatku, pa slijedom toga sada domaćina promovirati u favorita, bilo bi pogrešno. U finalima su i inače pojmovi favorit nepoznanica, a posebno bi to rekli za ‘majstoricu’, za petu, zaključnu, odlučujuću utakmicu.
Između četvrte i pete utakmice, oba su finalista odigrali utakmice u Ligi prvaka i oba su izgubili. No, to ništa bitnije ne mijenja u odnosu na splitski susret.

IZ TABORA JADRANAŠA
Jure Marelja, trener Jadrana povest će igrače prije utakmice u malo izolacije, osame. Ne toliko za odagnati nervozu, koliko ojačati momčadski duh.

"Ovo je posljednja utakmica za nas u sezoni. Igramo doma, pred punim bazenom. Ono što očekujem je sigurno ogroman pritisak na moje igrače", rekao je trener domaćina u ovoj utakmici i nastavlja: "Imali smo u zadnje vrijeme nekih manjih zdravstvenih problema, međutim mi ćemo u srijedu biti pravi i napravit ćemo sve da osvojimo Prvenstvo. Ukoliko Jug bude bolji, pružit ćemo ruku, čestitati, ali iskreno se nadam da ćemo ipak mi biti ti koji ćemo primati čestitke". 

Kapetan Jadrana Anđelo Šetka rekao je kako nisu imali velikih priprema za utakmicu. 

"Opet, nepoznanica nikakvih nema, toliko smo ih već odigrali ove sezone. U ovoj se skupljaju sve, ja bi tako rekao. Uz podršku publike za koju ne sumnjam da ćemo je i imati, dat ćemo apsolutni maksimum. Očekujem izuzetno tešku, fizički iscrpljujuću utakmicu, međutim to je finale. Za to se praktički živi, trenira, radi. Nek’ se mi puno umorimo, a navijači uživaju, to bi bilo dobro", napominje Šetka.

IZ TABORA JUGAŠA
Dubrovčani će put Splita kao i u prethodna dva navrata, dan uoči utakmice. Dolaze ovog puta i navijači, ne s momčadi jasno, već na dan utakmice. Vjekoslav Kobešćak, trener branitelja naslova prvaka, Jug Adriatic osiguranja predvodi svoje izabranike.

"Finale je samo po sebi fantastično. Ušli smo već u petu utakmicu. Što se neizvjesnosti tiče, bolje nije moglo. U zemlji europskih prvaka publika to i zaslužuje. Nakon 8-9 mjeseci i onog čarobnog ambijenta na Europskom prvenstvu, opet ćemo imati pun bazen u Splitu. U ovim okolnostima, čak mislim da nije ni potrebno posebno najavljivati utakmicu jer bazen će biti krcat. Kako s navijačima Jadrana, tako i našim, kao što je uostalom bilo i u Dubrovniku kada su stigli splitski navijači. To je pobjeda svih nas, cijelog hrvatskog vaterpola.

U pogledu same utakmice tiče, o njoj će trener Gospara.

"Mislim da je svaka utakmica u finalnoj seriji priča za sebe. Ima svoju dinamiku. To ispada kao sezona samo za sebe. Evo, već smo u trećem tjednu finala. Puno je tu promjena energije i svega. Iako govorimo da mi tu nemamo što više novog napraviti, uvijek je i sve je novo. Drukčija je i priprema za svaku utakmicu. U petoj utakmici je više toga na strani Jadrana. Ako ništa drugo, a onda radi domaćeg bazena. Mi ih ove godine nismo uspjeli pobijediti u Splitu, imamo velikih problema kada igramo ondje i tu vidim prednost Jadrana. Isto tako, imali smo i vrlo tešku utakmicu u Marseilleu, imamo i nezaliječenih igrača, nadam se da ćemo se uspjeti kompletirati ipak. Mi ćemo probati osvojiti naslov i time učiniti ovu sezonu i više nego uspješnu za nas", zaključio je trener Kobešćak.

Trenerova ruka u vodi je kapetan. Među Jugašima dakako, reprezentativac Loren Fatović.

"Mi sigurno očekujemo tešku bitku s Jadranom, baš kako je bilo i u prethodne četiri utakmice koje su bile dosta izjednačene. Nadam se da možemo ovu našu uspješnu sezonu učiniti i još uspješnijom, te na Poljudu osvojiti naslov prvaka Hrvatske", kratko će, ali jasno Loren.

Bazen je rasprodan
Tko je bolji, tko će biti prvakom, to je nepoznanica, ali jedno znamo unaprijed. Atmosfera na tribinama će biti maestralna. Sve su ulaznice za poljudski bazen rasprodane još proteklog tjedna, nakon četvrte finalne utakmice. Prodano je svih 650 ulaznica na tribini, a domaći je klub odlučio postaviti i montažne tribine. Jedna ispod semafora, s druge strane glavne tribine za 175 mjesta, te još dvije manje tribine iza golova, s oko 100 mjesta na svakoj strani, no ondje će biti samo djeca – splitski sportaši. Ukupno dakle maksimalno 1.025 osoba. Bez pretjerivanja, da je Splitu bazen od 4.000 mjesta, bio bi krcat.

U biti, rečeno je sve. Ulog se zna, utakmica je sada samo jedna, baš kao i lopta, pa stoga… neka plivanje za prvi napad počne! Jadran lovi svoj prvi naslov prvaka Hrvatske, a Jug Adriatic osiguranje 18.

Sude Grk i Talijan
Za razliku od dosadašnje četiri utakmice u kojima smo imali par koji bi činio jedan hrvatski i jedan strani sudac, petu odlučujuću utakmicu će suditi Grk i Talijan. Djelitelji pravde su naime Georgios Stavridis i Alessandro Severo. Opunomoćenici – supervizori su Luka Vuletić iz Dubrovnika i Milivoj Bebić iz Splita.

Popularni Članci