ZABILJEŽITE DATUM! Biciklistička utrka 'Granfondo Konavle' bit će spektakularna ove godine

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović / DD
U organizaciji Biciklističkog kluba Konavle, deveti put po redu, 22. svibnja održat će se utrka Biciklistička utrka 'Granfondo Konavle'. Start je u 10 sati.

Zoran Ćosić iz Biciklističkog kluba Konavle pojasnio je kako je riječ o tradicionalnoj biciklističkoj utrci koja je prije imala naziv Konavle 100km, velika biciklistička utrka koja se održava jednom godišnje. Ćosić je najavio kako događaj počinje u nedjelju, u sjedištu kluba, na Zvekovici, gdje je ćirova postaja. Tu su zapravo i start i cilj.

- Svi koji su zainteresirani mogu se natjecati u dvije kategorije. Staza nije toliko zahtjevna, međutim zahtjevna je dužina koja iznosi 120 kilometara i traži se pripremljenost od onih koji se odluče na ovu utrku - kazao je Ćosić.

Dodao je kako su prijave do 8.30 sati u subotu, online putem preko službene internetske stranici Biciklističkog kluba Konavle. Kotizacija iznosi do subote 200 kuna za obje kategorije, a na dan utrke je 250 kuna. Ćosić je istaknuo kako je potrebno doći u nedjelju do 8.30 sati, registrirati s, podići natjecateljski broj nakon čega će svi sudionici dobiti start paket u kojemu su prigodna majica i promotivni prospekt Općine Konavle.

ATRAKTIVNA TRASA

Start je u 10 sati u obje kategorije, dva kruga se vozi za 60 km, a četiri za 120 km.

Ćosić je naveo kako trasa vodi od Zvekovice kroz Vučje ždrijelo prema Konavoskim dvorima, kružnom toku, Grudi, onda se izlazi na magistralu, pored vatrogasaca, zatim se ide magistralom preko Čilipa, aerodroma te do Zvekovice. Nakon toga se ulazi u Zvekovicu i nastavlja prema staroj željezničkoj postaji i tako završava jedan krug od ukupno četiri.

- Za sve one koji se natječu osigurano je mjerenje vremena, sudac će pratiti utrku, osigurane su sve službe poput HGS-a, prva pomoć, volonteri... Pozvao bih sve one koji žele volontirati da nam daju ruke i da budu dio ovog događaja. Procjena je da bi prvi natjecatelj u velikoj utrci, kategorija sport, trebao doći na cilj za neka tri i pol sata tako da računamo oko 14 sati proglašenje pobjednika za sve kategorije - kazao je Zoran Ćosić.

Prema njegovim riječima, svi koji se odluče za ovu utrku moraju imati, ispravan cestovni bicikl, zaštitnu opremu, pridržavati se svi pravila prometa koji neće biti zatvoren ali volonteri će biti na svim kritičnim mjestima. Pravilo je vožnja uz desni rub kolnika. Utrka će imati pratnju, ispred vodeće skupine ići će policijsko vozilo, a tu će biti i servisno vozilo u slučaju tehničkog kvara. Na usluzi će biti i moto klub Dvije rote.

Tomislav Čorić iz BK Konavle govorio je i o drugim projektima kluba.

VIŠE PROJEKATA

- Prvi sljedeći koji će biti je Bike day. Riječ je o školi biciklizma, popravaka, vožnje te obuci djece iz osnovnih škola. To bi trebalo biti sljedeći tjedan u organizaciji s OŠ Cavtat. Nakon toga ćemo imati projekt Ćiro 2 u lipnju, a riječ je o još jednoj biciklijadi u suradnji s Općinom Konavle. Nismo sigurni koji će točno biti dan jer su nam partneri iz BiH i Crne Gore, ali u svakom slučaju bit će u lipnju - kazao je Čorić.

Najavio je i biciklijadu za sve rekreativce nakon utrke Granfondo Konavle koja će se održati u drugom dijelu dana, od 15 sati.

- Pozivam sve one koji ne mogu doći voziti da nas dođu podržati kao volonteri, publika ili tek tako se provozati i probati naše staze - poručio je Tomislav Čorić.

Mario Tevšić iz Biciklističkog kluba Konavle govorio je o projektu Ćiro 2.

- Počeo je prije pet, šest godina kada su postavljeni znakovi, uređena staza. Nakon toga se radilo na uređenju nove staze koja će biti primjerena za najširu publiku. Ona je duga 20 km spektakularnih panoramskih puteva. Ide od Vojskog dola, prema Mihanićima željezničkom prugom pa se onda spušta prema Zvekovici preko Konavoskog polja do Grude. Radovi su u tijeku i sve će biti brzo gotovo. To će biti predivna staza za sve koji žele voziti bicikl, a moći će je voziti bilo tko. Drago nam je da možemo ponuditi konkretan proizvod te da će zadovoljstvo bicikliranja moći podijeliti i šire mase - zaključio je Mario Tevšić iz BK Konavle.

Popularni Članci