'

Juraj Barčot, plivač koji je srušio apsolutni rekord Hrvatske, za DD o uspjehu: "Svaki rekord je lijepa priča za sebe"

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: PK Jug
Dubrovački plivač Juraj Barčot (19), član PK Jug, ujedno i maturant Biskupijske klasične gimnazije, obilježio je 19. Zlatni Orlando na najbolji mogući način. U Gružu je srušio apsolutni rekord Hrvatske na 400 mješovito u 50-metarskom bazenu, koji je do tada bio star 15 godina. 

Njegovo vrijeme bilo je 4:20.70. To je bilo za devet desetinki sekunde, dakle gotovo punu sekundu, brže od prošlog rekorda iz 2009. godine.

"S obzirom na to da sam već rušio apsolutni rekord na istoj disciplini, samo u malom bazenu, nije mi bilo novo iskustvo. Ali svakako, svaki srušeni rekord je priča za sebe i svaki je lijepo srušiti. Plan za ovo natjecanje je bio otplivati normu za Europsko, koja je 63 stotinke brža od ovoga moga rekorda, tako da sam svakako u glavi bio spreman da ću ga morati srušiti ako želim doći do norme” – rekao je za DD Juraj Barčot, koji je ovim uspjehom nastavio seriju dobrih rezultata PK Jug.

Zadovoljan je itekako bio i šef struke kluba, jedan od glavnih organizatora Zlatnog Orlanda, Frane Ćirak, koji nam je pojasnio koliko ovaj uspjeh znači za klub. „Trebat će nam neko vrijeme da se slegnu dojmovi, da procesuiramo, jer iza toga stoji dosta rada. Cijela sezona, sva natjecanja. Puno faktora se tu mora posložiti, ali Juraj je pokazao kroz nekoliko godina, da stvarno ima pobjedničku crtu. Pliva najbolje kad je najpotrebnije. Valja reći da je on prvi muški predstavnik Juga, vjerojatno i u cijeloj povijesti kluba, ali sigurno od samostalnosti Hrvatske, da je postavio apsolutni rekord Hrvatske u malom i velikom bazenu” – ističe Ćirak.

PK Jug

Juraj Barčot, trener Frane Ćirak i klupski kolega Vlaho Nenadić

SVE TO „ISPOD BALKONA”

Zlatni Orlando ove je godine u Gružu okupio 350 natjecatelja iz 43 kluba i deset zemalja svijeta. Kao i svake godine, domaćin je PK Jug. Upravo je na tom natjecanju Barčot odradio jedan od najvećih uspjeha svoje mlade, ali već sada dosta uspješne plivačke karijere.

„Možda mi je bio malo draži onaj rekord u malom bazenu jer mi je on u isto vrijeme donio i naslov prvaka Hrvatske, ali ovaj je bio u 50-metarskom bazenu, u kojem se plivaju i Olimpijske igre. A i rezultat je vrijedniji za 12 fina bodova, čiji skok ukazuje na napredak u mom plivanju” – istaknuo je Barčot, koji nam je rekao i je li bilo pritiska pred domaćom publikom: „Svakako lijepo iskustvo, a što se tiče pritiska, meni osobno uvijek je isto. Bazen je bazen, bio on u Gružu ispod balkona ili na drugoj strani svijeta. Uvijek postoji neka mala pozitivna trema”.

Rafael Barkiđija

OVO JE SAMO POČETAK

Juraj i ostatak Jugaša nemaju previše vremena za odmor. Uskoro će ekipno Prvenstvo Hrvatske, potom i pojedinačno PH, kada se napadaju nove medalje. Barčot na ova natjecanja odlazi s najboljim mogućim pokazateljem, srušenim apsolutnim rekordom. „Sigurno mi je pokazao da sam na pravome putu, ali sada treba još više raditi da u budućnosti budem još brži i bolji u mom sportu”.

Uz to, Juraj će ovog ljeta imati i puno maturantskih obveza, što uz profesionalni sport, crpi puno vremena. No, ni to nije problem za 19-godišnjeg Jugovog rekordera, koji nam je ovom prigodom otkrio i malo dugoročnije planove.

„Nađe se vremena za učenje jer sam uspio to sve uskladiti. Krenem učiti na vrijeme, trudim se da imam što manje zaostataka što se tiče ispita i ispitivanja, i tako pomalo ali sigurno. Još se uvijek razmišljam, ali najvjerojatnija opcija je da ću otići plivati za neki od koledža u SAD-u, ali ću nastaviti i ako odem u ljetnoj pauzi kada se vratim na praznike, nastupati za PK Jug” – zaključuje Barčot.

Popularni Članci