TRAGEDIJA U ROGOTINU Ljudski život izgubljen zbog 'nesporazuma u komunikaciji', donosimo što se događalo kobne večeri

Autor: Ivona Butjer Autori fotografija: Ivona Butjer
Tragedija koje se nedavno dogodila u Rogotinu, a prilikom koje je stariji muškarac izgubio život dok je njegov susjed bezuspješno pokušavao dobiti nekoga tko bi pomogao muškarcu u lošem stanju, podigla je prašinu u javnosti, a smrtni slučaj istražuje i DORH. Naime, susjed preminulog muškarca je zvao više brojeva ne bi li mu pomogao, no naposljetku je bilo prekasno. 

Dubrovački dnevnik razgovarao je s više neslužbenih izvora koji su iznijeli što se dogodilo kobne noći kad je preminuo muškarac iz Rogotina.

Naime, nešto iza ponoći muškarca je probudio njegov susjed koji se žalio na zdravstvene tegobe, a već se spominjalo kako se muškarac navodno žalio na bolove u prsištu i otežano disanje. Muškarac, koji je navodno bio izvan sebe i uzrujan što je i razumljivo je, prema informacijama s kojima raspolaže Dubrovački dnevnik, nazvao broj 192, dakle policiju. I sam načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević je na konferenciji županijskog Kriznog stožera kazao kako je čovjek prilikom poziva koji je uputio iza ponoći kazao 'dobar dan', što dovoljno govori o tome kako se u tom trenutku osjećao i kako je, vrlo vjerojatno, bio zbunjen i uplašen, pa ne čudi što je nazvao policiju umjesto hitne pomoći koja je zapravo nadležna za izlazak na hitne intervencije vezane uz zdravstvene ugroze.

Uglavnom, pozivatelj je spojen s Policijskom postajom Ploče te je policijski službenik razgovarao s pozivateljem koji je pojašnjavao kako njegov susjed ima zdravstvenih tegoba. Policija jest hitna služba, ali nije obučena niti je nadležna za pomoć kod zdravstvenih tegoba ni hitnih liječničkih slučajeva pa je nazvala hitnu pomoć u Pločama koja je za to nadležna i koja treba intervenirati kod hitnih zdravstvenih slučajeva kako bi se pomoglo osobi.

Pri tom se povlači pitanje spominjanja Covida odnosno sumnje na Covid-19 kod muškarca sa zdravstvenim tegobama. Nije poznato je li službenik koji je nazvao hitnu pomoć u Pločama spomenuo sumnju na Covid ili je to napravio pozivatelj. No, sve i da je to točno, nije jasno iz kojeg razloga djelatnik hitne pomoći u Pločama koji je kontaktiran nije nazvao pozivatelja i pitao koje simptome ima njegov susjed. Naime, bez obzira tko je spomenuo sumnju na Covid - pozivatelj ili policajac, djelatnik Hitne pomoći je jedina osoba koja je u tom trenutku mogla procijeniti je li se radi o hitnom slučaju, je li u pitanju Covid ili neka druga bolest te izaći na teren i pomoći osobi koja ima zdravstvene probleme.

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije Luka Lulić je kazao kako djelatnik hitne pomoći nije prepoznao da je riječ o hitnom slučaju jer to nije mogao zaključiti iz ostvarene komunikacije. Kako doznaje Dubrovački dnevnik, i sam djelatnik Hitne tvrdi kako mu je, navodno, dojavljena samo sumnja na Covid. Ipak, postavlja se pitanje zašto djelatnik hitne pomoći, kao jedini zdravstveni djelatnik u dotadašnjoj komunikaciji, nije preuzeo stvar u svoje ruke, kontaktirao pozivatelja, sam detektirao je li riječ o simptomima koji bi upućivali na Covid infekciju ili na nešto drugo te po potrebi izašao na teren jer je on jedina osoba koja to može učiniti. Naime, ni policija, a ni pozivatelj ne može utvrditi sumnju i donijeti sud o nečijem zdravstvenom stanju, nego to mogu jedino zdravstveni djelatnici.

Ipak, djelatnik hitne pomoći je pozivatelja dalje uputio na Covid ambulantu koja nema nikakvo ovlaštenje za izlazak na teren. Na konferenciji Kriznog stožera za medije je rečeno kako dotadašnja saznanja uopće ne upućuju na to da bi muškarac mogao imati Covid, a medicinska sestra Covid ambulante koja je razgovarala s pozivateljem je posumnjala na infarkt. Možda bi na tom tragu bio i djelatnik Hitne pomoći u Pločama da je kontaktirao pozivatelja i utvrdio o čemu se tu radi, jer za to nisu kompetentni ni policija ni susjed preminulog muškarca.

Tijekom razgovora pozivatelja s medicinskom sestrom Covid ambulante, muškarac je pao i preminuo uslijed ozljede glave. Na press konferenciji Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije je rečeno kako je preminuo nasilnom smrću, dakle uslijed ozlijeda nakon pada, a je li muškarac pao jer mu je pozlilo, uslijed srčanog udara, jer se spotaknuo, tek će se utvrditi.

Čini se kako je niz nesporazuma u komunikaciji doveo do smrtnog slučaja ili barem do neizlaska na teren, no zna se što je čija nadležnost i postavlja se pitanje može li se dopustiti, posebno u vrijeme epidemije koronavirusa, da se uslijed nesporazuma gube ljudski životi.

Popularni Članci