DOBRO IDE SAMO KRISTINI Urod narančina ove godine lošiji nego lani, vrijeme ih nije štedjelo

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Marko Prpic/PIXSELL
Urod mandarina u dolini Neretve ove godine iznosi 30.000 tona, što je 30 posto manje nego lani. Urod nisu štedjeli ni jako jugo ni kiša. 

Upravo traje zadnja etapa berbe mandarina koje se ove godine bez problema plasiraju na tržište, ali za uzgajivače po vrlo niskoj cijeni. Ove godine urod je manji i zato su uzgajivači očekivali veću otkupnu cijenu. No to se nije dogodilo, piše RTL

"Naradimo se preko godine, pa loše vrijeme i sve to da proizvedeš mandarinu i na kraju dobiješ 1,50 kune. Pšenica je 1,20 kn, a ovdje se sve radi ručno, strojevi ispod mandarina, prskanje, sve preko leđa ide", potužio se Hrvoje Sršen, uzgajivač mandarina.

"Imali smo nekakav srednji urod tako da je stablo mandarine uspjelo iznijeti veliki broj visokokvalitetnih plodova", kaže Željko Bjeliš, predsjednik udruge Neretvanska mladež.  

Sav urod bit će plasiran na tržište. Otkupljivači cijenu mandarine određuju po njezinoj kvaliteti.

"Najniža cijena prve klase koja se plaćala je 2,30 kn, a startali smo sa 3,50 kuna, druga klasa je najniža cijena bila 1,30 kn, a u nekim momentima na početku sezone 1,80 kn", kaže Dragan Crnomarković, voditelj otkupnog centra.

"To kad prelijemo iz kalibra u kalibar dođemo do neke prosječne cijene od kunu i pol, najviše kunu i sedamdeset lipa", pojašnjava Bjeliš.

To je nedovoljno s obzirom na ovogodišnju količinu i kvalitetu, smatraju uzgajivači.  

"Nemoguća misija, ja se borim, na malo prodajem, idem gore u Slavonski Brod, uzeo sam na dva mjesta, platio i prodajem. Jednostavno, vidim da iz ovoga načina preko otkupnih stanica, ne mogu. Imam četvero djece i jednostavno ne mogu na taj način preživjeti", zaključio je Sršen.

Popularni Članci