NEMAJU PROBLEMA S DEMOGRAFIJOM Metković je drugi u Hrvatskoj kad je riječ o porastu broja beba

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Olja Ljubišić
Broj rođene djece od 2009. godine u padu je, pa je tako u tih deset godina rođeno oko sedam i pol tisuća beba manje. Najmanje rođenih u tom desetogodišnjem razdoblju bilo je preklani kada je rođeno 36.556 beba, dok je lani ta brojka popravljena za 389 novorođenih beba.

Lani je rođeno 36.945 beba, odnosno 1,1 posto više nego 2017. godine. Lani je umrlo 52.706 osoba, odnosno 1,4 posto manje nego godinu prije.

S obzirom na to da broj umrlih kontinuirano nadmašuje broj rođenih, prirodni prirast je negativan. U posljednjih deset godina 2017. i 2015. bile su najlošije po tom pokazatelju. Stopa prirodnog prirasta lani je bila -3,9, odnosno 15.761 osoba je više umrlo, nego što ih se rodilo.

Pozitivan prirodni prirast bio je u 58 gradova i općina, negativan u 492 grada i općina te Gradu Zagrebu, a pet ih je imalo nulti prirodni prirast. Jutarnji je napravio analizu po gradovima. Lani je u 12 gradova bilo više rođenih nego umrlih, a preklani u devet. Kao i lani, najveći pozitivan prirast imali su Solin, Metković, Kaštela i Dugo Selo, piše Jutarnji

U Solinu se lani rodilo 278 beba, a prirodni je prirast bio 79 koliko je bilo više rođenih u odnosu na umrle. I drugi grad s najvećim prirodnim prirastom je u Splitsko-dalmatinskoj županiji. To je grad Kaštela u kojem su rođene 404 bebe, a umrle su 354 osobe. Slijedi Metković s prirodnim prirastom od 47 novih građana, Dugo Selo s 37, Poreč s 27, Čakovec s 20, Sinj s 15, Novigrad Istarski 5 te Orahovica i Vodnjan s četiri nova građana. Pozitivan prirast s tri, odnosno dva stanovnika više imali su Vrgorac i Biograd na Moru. Svi ostali gradovi imali su negativan prirast, odnosno u godinu dana je više građana umrlo, nego što ih se rodilo. Iz dvije županije, Istarske i Splitsko-dalmatinske, tri su grada s pozitivnim prirodnim prirastom.

Popularni Članci