/* */

GASTRO SPEKTAKL Dan jegulje u dolini Neretve

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DUNEA

Iz Hotela Merlot, obitelji Prović iz Opuzena krenula je inicijativa za novom gastronomskom manifestacijom pod nazivom ''Dani jagulje u dolini Neretve'', a ove će subote, 13. prosinca, prvi put upriličiti nešto jednostavniju verziju cjelokupne ideje.

- Dolina Neretve je područje u kojem se tradicionalno spravljaju jela koja ne nalazimo u drugim dijelovima Hrvatske, a upravo je jegulja iz neretvanskih voda po svojoj kakvoći i raznolikoj pripremi vrhunska gastronomska delicija. S tim ciljem osmislili smo višednevnu manifestaciju Dani jegulje u dolini Neretve koja bi obuhvaćala više aspekata. Centralni dio  manifestacije, uz prigodna kulturna i druga događanja, bio bi priprema jegulje na različite načine gdje bi ugostitelji iz doline Neretve pokazali svoje kulinarsko umijeće, a jela bi se prodavala po popularnim cijenama – ideja je obitelji Prović koja ove godine u svom Hotelu Merlot u Opuzenu, zajedno s udrugom 'Pivčeva kala', organizira Dan jegulje, uz vina vinogorja Komarna i Neretva po promotivnim cijenama. Uz živu glazbu i predstavljanje knjige ''Vrijeme je za gozbu'' Veljka Barbieria bit će ovo prigoda za probati jegulju na više načina.

Ovom manifestacijom, za koju žele da postane redovito godišnje događanje u dolini Neretve u jesen, kada je jegulja najbolja, pridonosi se širenju turističke ponude s vrlo specifičnom gastronomijom u prvom planu.

Obogaćuje se ponuda ruralnog turizma Neretve, u sklopu brendiranja jegulje kao neretvanskog specijaliteta i nastavno na aktivnosti oko uspostave nove Tematske turističke ceste Neretva, u organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije i DUNEA-e, koje podupiru ovu inicijativu.