test

AFERE POTRESAJU OPUZEN: Ovako izgleda tvrtka s kapitalom od 6,6 milijuna kuna

Autor: Ljubica Foškulo Autori fotografija: pp-lonjsko-polje.hr
Veletržnice Opuzen osnovane su 2003. godine  prilikom čega je vizija tvrtke bila stvoriti ranžirni sektor za plasiranje poljoprivrednih proizvoda kako poljoprivrednici s juga Hrvatske ne bi bili osuđeni kao do sada na jednog kupca. To se ipak nije dogodilo, obzirom da je i danas na području gdje su trebale biti izgrađene stoji livada, no navedeno očito nije bio razlog da se ne dođe do milijunskog kapitala, otkriva Index.hr.

Naime, tvrtka iako nije počela s radom, bilježi vrlo zavidno poslovanje, pa je tako kapital u jednom trenutku porastao i do 6,6 milijuna kuna te služio kao pozajmica koja se pod nepoznatim okolnostima davala nepoznatim osobama. Ono što je još više interesantno su faktori koji se vežu uz istu tvrtku. Naime, Veletržnice Opuzen su pod ingerencijom Ministarstva poljoprivrede, a sudski registar prikazuje da su u Nadzornom odboru iste Luka Burilović, inače nasljednik Nadana Vidoševića u Hrvatskoj gospodarskoj komori, gradonačelnik Opuzena Ivo Mihaljević te Boris Šiljeg, redom svi dugogodišnji članovi HDZ-a.

Osoba ovlaštena za zastupanje društva i direktor tvrtke je bivši predsjednik Fonda za razvoj i zapošljavanje Andrija Popović, a obzirom da USKOK trenutno sprovodi istragu oko istog Fonda, predmetom istrage postala je i ova tvrtka.

Iako neizgrađena i nevidljiva golom oku, tvrtka Veletržnice Opuzen uredno ima direktora, tajnice, službeni automobil, Nadzorni odbor, i možda ono najinteresantnije, državni novac.

Osnivački ulog tvrtke se tako 2003. godine sa 20 tisuća kuna, dokapitalizacijom sredstvima Ministarstva poljoprivrede, popeo  na dva i pol milijuna kuna, a indikativno je kako je Burilović baš tada bio pomoćnik tadašnjeg ministra poljoprivrede Petra Čobankovića. I baš tada je postavljen u Nadzorni odbor.  Sa zadnjim izvještajem iz 2012. godine, spominje se kapital u iznosu od 9,3 milijuna kuna.

Po starom dobrom receptu, svi se ograđuju. Tako iz Ministarstva poljoprivrede navode kako je riječ o 'kosturu iz ormara HDZ-a' kojeg su naslijedili i koje mora rješavati njegova Vlada te su po riječima Indexa, poprilično iznenađeni cijelom pričom.

Burilović tvrdi kako nije član Nadzornog odbora iako su kao takvi navedeni u sudskom registru, a istu priču drži i gradonačelnik Mihaljević koji tvrdi da grad Opuzen s tim nema ništa te da on ništa ne zna. Ujedno kaže i kako je član Nadzornog odbora prestao biti u 2008. godini.

No, ima ih i koji znaju nešto o navedenoj tvrtki, dapače, rade u istoj. Tako zaposlenik administrator koji vozi službeni automobil tvrdi da tvrtka radi, a direktor Popović objašnjava kako je projekt uništen od strane Vlade Jadranke Kosor od kojih nisu dobili povratnu informaciju na poslano izvješće te smatra da su očito u pitanju 'veliki igrači' kojima odgovara da poljoprivredno stanje ostane kako jest.

Više pročitajte ovdje.

Popularni Članci