ZAŠTO 'BABLJE LJETO' NOSI TO IME? Čini se da su se u cijelu priču uplele vještice i Djevica Marija

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavic/PIXSELL
Što je "bablje ljeto" i kad nastupa? Mnoge od nas već hvata sjeta na spomen rečene kovanice, a da realno i ne znamo zašto glasi baš tako, niti kad točno nastupa.

Poigramo li se riječima, mi nešto stariji koji smo još učili hrvatsko-srpski sjetit ćemo se izraza za neudanu djevojku zrelije dobi (srećom, ta se "zrela" dob znatno pomakla), koja se nepravedno stigmatizirala, a u dalmatinskom žargonu nazivala "stara cura", dok bi Srbi rekli "baba devojka", piše Slobodna Dalmacija. Ima li to kakve veze s babljim ljetom?

Ove nas je godine, živo se sjećamo, priroda zakinula za proljeće, kao da nam ga je ukrala. Iz kišnog smo svibnja uletjeli u prevruće ljeto, a to je potpisnicu ovih redaka ponukalo na usporedbu sa životom samim: godina bez proljeća je, složit će se čitatelji, kao život bez djetinjstva...

Ljeto u perimenopauzi

Hoće li nam "nebo" nadoknaditi taj propust i podariti toplu jesen, štoviše, bablje ljeto? Zašto se uopće tako naziva? Možemo li i opet povući paralelu sa životom, pa se prisjetiti izreke pisca, predstavnika romantizma Victora Hugoa, koji je rekao da su "četrdesete starost mladih godina, a pedesete mladost starih godina"?

Znači li to da bablje ljeto ima četrdesetak godina? Možda je tek u perimenopauzi, a mi ga već prozvali "babljim"?!

Jedno od službenih objašnjenja glasi: Bablje ljeto je u narodu poznato i kao "Miholjsko ljeto", prema blagdanu sv. Mihovila, koji se časti 29. rujna.

Pojam se inače javlja u većem dijelu Europe, a ima više teorija porijekla.

Po jednoj od njih, ime ove pojave izvedeno je od naziva za niti paučine kojom mladi pauci iz porodice Linyphiidae jedre u jesen kroz zrak.

U većini slavenskih jezika to su "bapske vlasi" (od baba = stara žena, vještica). U narodnom vjerovanju, to je razdoblje kad su se novačile vještice (coprnice, rekla bi Zagorka), a ta paučina je njihova kosa.

Također, ova paučina smatrala se i predivom (pređom) vilenjaka, patuljaka, norni ili pak djevice Marije. Vjerovalo se da će uskoro biti vjenčanje ako se leteća paučina uplela u kosu mlade djevojke.

Prema "Velikoj sovjetskoj enciklopediji", pak, objašnjenje je prozaičnije, to je, naime, razdoblje "kad starice na suncu još mogu zagrijati svoje kosti".

Više pročitajte OVDJE.

Popularni Članci