test

Savršen raspored namještaja u dnevnom boravku

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Ne morate biti vrhunski dizajner da bi vaš dnevni boravak izgledao kao iz časopisa. Dovoljno vam je samo par trikova da oduzmete dah bilo kome tko zaviri u vašu najdražu prostoriju u kući. 

Osim glamuroznog izgleda, ovih par aseva u rukavu će vam pružiti funkcionalnost i udobnost. Između ostalog, osjećaj sigurnosti i mir koji želite imati u dnevnom boravku je nešto bez čega ne možete u svojoj prostoriji za odmor i obiteljsko okupljanje. 

S obzirom da nekoliko centimetara može promijeniti apsolutno čitav izgled dnevnog boravka, otkrivamo vam pravila koja će istaknuti razliku između amaterski i profesionalno odrađenog prostora.

U ovoj situaciji, vi ćete postati profesionalac i vaš dnevni boravak će dobiti sve zaslužene ovacije. 

Položaj i veličina sofe

Sofa nikada ne bi smjela biti blizu prozora ili pokraj ulaznih vrata. Ti položaju daju osjećaj neugodnosti i psihološke nelagodnosti. 

Isto tako, ako živite u malom prostoru, svoju sofu odmaknite od zida barem par centimetara. Iako ovo možda zvuči kontradiktorno, zapravo nije. Namještaj koji nije naslonjen na zid daje prostoriji više svjetla i stvara iluziju većeg prostora.

S druge strane, ako imate veći prostor na raspolaganju, onda razmislite o više komada namještaja. Na primjer, jednu sofu smjestite oko žarišne točke u dnevnom boravku kao što je TV stalak, a drugi dio namještaja stavite u kutni dio sobe kao sekundarni centar dnevnog boravka – fotelja za čitanje ili nešto slično. 

Razmak između namještaja

Osim što treba odmaknuti namještaj od zidova kao što smo već spomenuli, bitno je imati dovoljnu udaljenost između dva komada namještaja da se može neometano kretati i prolaziti kroz prostor. 

Kao što stručnjaci navode, razmak između namještaja bi trebao biti oko 80 centimetara, a između sofe i stolića oko 50 centimetara. Isto tako, razmak između sofe i televizije mora biti toliki da možete neometano uživati u gledanju. 

Ako poštujete ova pravila, vaš prostor će izgledati skladno i moći ćete se neometano kretati. Zadnje što želite je zapinjati za namještaj dok se krećete po najdražoj sobi za odmor. 

Rasvjeta

Rasvjeta je umjetnost za sebe. Odgovarajuća lampa, podna ili zidna, može u potpunosti promijeniti čitav dojam vašeg dnevnog boravka. 

Pošto su sofe i fotelje uglavnom glomazne i četvrtastog oblika, zadatak svjetla u ovoj situaciji je da ublaži te linije i učini prostor toplijim. 

I zapamtite, sjenilo lampe uvijek mora pokriti žarulju. 

Stolić

Stolići za kavu mogu stvarati veliki problem za dnevni prostor ako su dimenzije pogrešne. Općenito pravilo po kojem se vode svi dizajneri jest da stolić mora biti velik otprilike kao jedno sijedeće mjesto sofe. 

Ako uspijete to uskladiti, dobit ćete savršen omjer između ova dva bitna elementa u prostoriji. Većina ljudi pravi veliku pogrešku pa kupi premali ili preveliki stolić za kavu, što kvari ukupan dojam. 

Tepih

Tepih je jedan od onih bitnih detalja koji može promijeniti izgled cijele prostorije. Trebao bi se nalaziti malo ispod prednjih nogu sofe i sav namještaj bi trebao biti na tepihu. Isto je jako bitno da tepih bude odvojen od zida najmanje 30 centimetara.  

Jastuci

Ovaj detalj je obavezan za staviti točku na i vašeg unutarnjeg dizajna. Većina iskusnih dizajnera zna da za postignuće sklada i modernog izgleda treba staviti po jedan jastuk više od broja sjedećih mjesta.

I to je to! Jednostavna formula za moderan i udoban dnevni boravak koji će oduzimati dah na prvi pogled, a vas pretvoriti u profesionalca uređenja doma. 

Popularni Članci