'

Recepti za tradicionalnu dubrovačku trpezu

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Cropix
Povodom blagdana sv. Vlaha, donosimo vam recepte najpoznatijih tradicionalnih dubrovačkih jela koja su, kroz povijest, bili neizostavan dio svake dubrovačke trpeze.

Pašticada

Sastojci:

- pola kilograma goveđeg frikandoa
- 1 litra goveđeg temeljca
- 3,4 fete suhe pancete
- 5 režnjeva česna
- 2 veće crvene kapule
- 1 glavica luka
- 10-15 suhih šljiva bez koštica
- 3-4 veće mrkve
- korijen celera
- korijen petrusina
- ulje
-vinski ocat plus voda da prekrije meso, omjer pola-pola
- 2 dcl crnog vina
- 1 dcl prošeka
- 2 žlice svinjske masti
- 6 komada klinčića
- 2 lovorova lista
- grančica svježeg ružmarina ili žličice sušenog
- grančica svježeg timijana ili pola žličice sušenog
- papar
- sol
- 1 veća jabuka

 

Meso u komadu špikati u trake rezanom pancetom, česnom rezanim na prutiće , jednom mrkvom rezanom na trake, te dodati malo klinčića.

Špikati u pravilu po dužini , sa strane, ali se može , ako je deblji komad mesa, špikati i odozgo. Voditi računa da ne bude previše klinčića, a količina navedena u receptu neka bude maksimalna.

Tako špikano meso staviti u vinski ocat razrijeđen vodom, tako da prekriju meso. Staviti u staklenu ili zemljanu zdjelu (ne u metalnu) da odstoji najmanje 12 sati. Ako meso slučajno nije skroz u octu, s vremena na vrijeme ga okretati. Najbolje je ostaviti preko noći.

Sutradan narezati luk, ostatak mrkve, korijen celera i petrusina na veće komade, te jabuku na pola.

Pripremiti goveđi temeljac.

Meso izvaditi iz octa i dobro posušiti krpom ili papirnatim ubrusom.

U lonac za kuhanje staviti 2 žlice masti i pustiti da se dobro ugrije i na tome prepržiti meso na najjačoj vatri. Okretati ga da se svih strana preprži. Meso će se stisnuti i u sebi sačuvati sokove.

Izvaditi meso, doliti ulja i na smanjenoj vatri prepržiti luk i ostalo povrće.

Kada je povrće staklasto preprženo, u lonac opet staviti meso, dodati suhe šljive, jabuku, i podliti sa 2 dcl crnog vina i 1 dcl prošeka, te dodati jušni temeljac tako da prekrije meso.

Dodati lovor, klinčiće, ruzmarin, timijan, sol.

Kuhati otprilike 3 sata na laganoj vatri. Ne miješati, eventualno povremeno protresti.

Nakon toga izvaditi meso i rezati ga na ploške otprilike prst debele.

Sa štapnim mikserom dobro usitniti svo povrće, šljive i jabuke u toću dok ne postane gusta smjesa.

Vratiti ploške mesa unutra i još malo kuhati na lagano da se smjesa sjedini. Dodati papar i eventualno još soli ukoliko nedostaje.

Dignuti s vatre i pustiti da malo odstoji prije posluživanja. Idealno poslužiti uz domaće njoke.

 

Rozata

Sastojci:


- 6 jaja
- pola litre mlijeka
- 4 vanilin šećera
- pola kilograma bijelog šećera


Na samom početku potrebno je karamelizirati šećer u loncu promjera 20 centimetara, no važno je naglasiti kako se karameliziranje radi bez dodavanja vode.


Kad se šećer pretvori u tekuće stanje, potrebno je „obložiti“ lonac na način da ga se okreće u krug kako bi se šećer zalijepio za stijenke lonca.


U drugu posudu potrebno je dodati jaja s mlijekom i vanilin šećerom, sve to izmiksati te dodati smjesu u karamelizirani šećer.


Zatim je potrebno uzeti veći lonac te ga napuniti vodom, a manji lonac sa smjesom staviti u veći na način da ručke manjeg lonca budu prislonjene na vrh velikog lonca.


Pripazite da voda ne uđe u lonac sa smjesom. Manji lonac je potom potrebno pokriti čistom krpom, na nju staviti poklopac, a potom taj poklopac opteretiti nekim teškim predmetom kao što je bat za meso.


Smjesu je potrebno kuhati od sat i pol do 2 sata na najlaganijoj vatri kako bi se stisnula. Ukoliko zavrije, u lonac je potrebno postepeno dodavati vodu.


Kad se smjesa stvrdnula i povezala, priprema je gotova. Zatim je potrebno čekati da se smjesa ohladi i kad postigne sobnu temperaturu, potrebno ju je rashladiti u hladnjaku. Kad se kolač posve rashladi, potrebno je okrenuti lonac i postaviti kolač u dublju posudu za serviranje.

 

Šporki makaruli

Sastojci:

- 600 grama junetine
- 1 kilogram luka
- 2 pice česna
- 2 ožice maslinovog ulja
- 2 ožice muke
- 1 ožica cukara
- 1 ožica mljevene crvene paprike
- 200 grama pirea od pomadora
- 2 decilitra crnog vina
- po želji: sol, papar, vegeta, moguće dodati i klinčiće ili muškatni oraščić
- malo petrusina
- 250 grama paste

 

Luk se nareže te ga se pirja na maslinovom ulju dok ne poprimi zlatnu boju.

Meso je potrebno narezati na kockice i posuti mukom. Potom se dodaje luku i miješa nekoliko minuta dok meso ne poprimi zlatnu boju.

Nakon toga se dodaje vino, a kad ono ishlapi, potrebno je dodati začine: papriku, pomadore, sol, vegetu, cukar, česan, te ukoliko je potrebno malo vode, kako ne bi zagorjelo.

Nakon toga se kuha na najlaganijoj vatri, najmanje oko 2 i pol sata.

Pred kraj se dodaje narezani petrusin te, ukoliko želite, svježi papar.

Pasta se kuha prema uputstvu na pakiranju, nakon čega ju je potrebno „šporkati“ toćem pred samo posluživanje te, po želji, posuti parmezanom.

 

Stonska torta

Sastojci:

- makaroni 0,50 kom
- šećer ( kristal) 0,25 kg
- čokolada (za kuhanje) 0,10 kg
- bademi (jezgra) 0,25 kg
- orasi (jezgra) 0,15 kg
- šećer (vanilij) 0,04 kg
- cimet 0,001 kg
- limun 0,09 kg
- maslac 0,25 kg
- jaja 6,00 kom


Tijesto za oblaganje oblika


- brašno (oštro) 0,40 kg
- jaja 2,00 kom
- ulje (maslinovo) 0,05 l
- sol 0,004 kg

 

Makaroni se skuhaju u kipućoj vodi i prohlade. Čokolada se izriba i korica od limuna. Čokoladi se dodaju šećer, mljeveni bademi, orasi, vanilij šećer i cimet. Maslac se isječe na manje kockice. Jaja se razbiju i lagano izmiješaju.

Od brašna, jaja, malo maslinovog ulja i soli zamijesi se domaće tijesto i pusti odmarati, a zatim razvalja valjkom u tanak list kojim se može pokriti i prekriti cijeli oblik (kalup).

Oblik (kalup) namaže se maslinovim ulje i obloži listom tijesta tako da višak tijesta prelazi preko stranica oblika. U oblik stavi se red makarona, pospe se smjesom čokolade,šećera, oraha, badema, vanilij šećera i cimeta.

Zalije se razmućenim jajima i pobacaju komadići maslaca. Taj se proces slaganja u redove ponavlja dok se kalup ne napuni, odnosno dok se ne potroše predviđene namirnice. Na površinu dodaju se komadići maslaca i zatvori se gornjim dijelom tijesta uz lagano pritiskanje rukom da tijesto prione uz nadjev u obliku. Površina se namaže rastopljenim maslacem i stavi peć na temperaturu 180 Celzijevih stupnjeva oko 45 minuta.

Pečena torta vadi se iz peći, ohladi, izvadi iz oblika i pospe šećerom.

 

U slast!

 

 

Popularni Članci