Radite li vi ove česte greške s hladnjakom? Evo savjeta za očuvanje zdravlja i uštedu novca
Hladnjak je jedan od zahtjevnijih kućnih uređaja za održavanje. A način na koji ga čistite te na koji način pospremate hranu itekako utječe na rok trajanja namirnica, ali i na stvaranje mirisa koji u hladnjaku mogu biti prilično neugodni
Za početak pripazite na to da hladnjak ne stavite blizu izvora topline, poput štednjaka ili perilica. Što se tiče temperature u hladnjaku, regulator nikada nemojte stavljati na najvišu vrijednost. Rasipat ćete energiju i pretjerano nepotrebno hladiti hranu.
Hladnjak svakako trebate i redovito čistiti, a ako to želite obaviti s potpuno prirodnim sredstvima, malo mlake vode u koju ste dodali ocat idealno su sredstvo za čišćenje unutrašnjosti hladnjaka.
Kako biste zaštitili i sačuvali hranu da što dulje traje i ne poprimi mirise drugih namirnica, u hladnjaku trebate napraviti još par prilagodbi.
Izbjegnite ove uobičajene greške i hrana će vam trajati dulje.
Pohrana mlijeka i mliječnih proizvoda u vrata hladnjaka
Temperatura je u vratima hladnjaka nešto viša i ako mlijeko i mliječne proizvode držite na tom mjestu, mogli bi se brže i lakše pokvariti.
Ne držite meso u ladici predviđenoj za to
U većini novih hladnjaka dizajnom je predviđeno mjesto na kojem je temperatura nešto niža i drži namirnice tik iznad granice smrzavanja. Ako u tom dijelu držite mesne proizvode, dulje će ostati svježi. Zaleđeno svježe meso koje želite postupno odmrzavati u hladnjaku, svakako prije stavite u vrećicu i neku posudu u kojoj će se skupljati sukrvica i voda koja nastaje prilikom otapanja.
Ne čistite kondenzatorske spirale
Prilikom čišćenja hladnjaka nikako ne treba zaboraviti na čišćenje kondenzatorske spirale koja se nalazi u stražnjem dijelu hladnjaka. Hladnjak odmaknite od zida i četkom za brisanje prašine očistite nečistoće.
Više o tome pročitajte na: www.tportal.hr