PRELIJEPE DUBROVKINJE Čak tri missice bivše Jugoslavije bile su iz Dubrovnika, znate li tko su one?

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: screenshot, YouTube
Dubrovčanin Bajro Sarić podsjetio je na Facebook stranici Jedno drugo vrijeme, vrijeme dobrih Duhova od Grada, Dubrovčana dobra duha kako su tri Dubrovkinje osvojile titulu Miss Jugoslavije. 

"Nikica Marinović zacijelo spada u red najljepših žena na prostorima bivše države, a za miss je izabrana 1966. Zanimljivo, Dubrovkinje Romana Milutin i Ivona Puhiera također su bile miss Jugoslavije '58. i '69., a Lejla Šehović '98. miss Hrvatske. Tako da se za Dubrovnik može reći kako je oduvijek bio i vjerujem kako će i dalje biti rasadnik ljepotica, što se čini i primjerenim prekrasnoj hrvatskoj Ateni," objavio je Sarić. 

Ipak, od svih navedenih, najveći je uspjeh postigla upravo Nikica Marinović.

Na izboru se, navodno, našla slučajno. U vrijeme kada se organizirao izbor za Miss Jugoslavije, ženski tjednik "Bazar" preuzeo je organizaciju. Međutim, glavna urednica nije bila zadovoljna prijavljenim kandidatkinjama i krenula je u potragu za anonimnim djevojkama.  Srela je Nikicu Marinović, tada još uvijek maloljetnu učenicu dubrovačke Ekonomske škole. Jedva je uspjela nagovoriti njezine konzervativne roditelje da je puste na natjecanje, a i sama Nikica je bila takva – dugo se vremena ustručavala skinuti u dvodjelni kupaći kostim, a popustila je tek nakon što su na nju utjecali tadašnji vlasnici licence za Miss svijeta, pisao je Express.

U Londonu su je dočekali poput izvanzemaljskoga bića koje je dolepršalo preko "željezne zavjese" - bila je prva miss iz zemalja socijalističkoga bloka. Umjesto očekivane partizanke - muškobanje u vojničkom šinjelu i gojzericama, preda njih je zabljesnula prava krasotica.  Ostalo je zapisano da je gledateljstvo s vidnim negodovanjem dočekalo odluku žirija: većina je smatrala da će Miss Marinović biti pobjednica. Govorilo se kako je za Indijku bilo presudno što je bila spremna da, ako pobijedi, odmah otputuje u Vijetnam, u posjet američkim vojnicima koji su tamo ratovali protiv komunistočkoga otpora, a Nikica se nije usudila potpisati tu točku u ugovoru. 

Popularni Članci