test

PIVO NIJE KRIVO, OCAT NEĆE POMOĆI Najčešći mitovi o masnoćama na trbuhu u koje vjerujete

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Fotolia
Tjelesne masnoće skupljaju se uglavnom na području trbuha, grudi, bedara i stražnjice. Primarni razlog za nastanak masnih naslaga je kriva prehrana, poput pizza, hamburgera i gaziranih pića, ali i stres zbog kojeg i posežete za ovim „lošim“ zadovoljstvima.

Koliko su masnoće na trbuhu opasne za zdravlje?

Stručnjaci se slažu da je količina skrivenih masnoća (one koje se nalaze ispod kože i nisu vidljive) na području trbuha, usko povezane s određenim bolestima, pa ne samo da nećete moći zakopčati hlače već možete patiti i zbog ozbiljnijih problema, poput:

  • Dijabetesa
  • Bolesti masne jetre
  • Visokog kolesterola
  • Raka dojke
  • Upale gušterače

Vrpoljenje pomaže!

Gestikulacija vam nije strana? Lupkate prstima kad slušate glazbu? Ljudi misle da ste hiperaktivni? Možda nije u pitanju tjelovježba i neće utjecati na razvoj mišića ili snage, ali se smatra aktivnošću koja troši kalorije. Kad vam netko kaže da se previše vrpoljite, odgovorite da radite na gubitku masnoća, piše Ordinacija.hr

Jabučni ocat neće pomoći

Iako se može koristiti u razne svrhe, gubitak masnih naslaga nije jedna od njih, iako mnogi tako tvrde. Istraživanja na životinjama su dale nadu da pomaže pri mršavljenu, ali ne postoje znanstveni dokazi da djeluje na ljude.

Ne krivite pivo

Iako mnogi vjeruju kako je često ispijanje piva odgovor na pitanje odakle se stvorio trbuh, ali iako ovaj napitak ima puno kalorija, ne znači da će utjecati na nakupljanje masnoća na području trbuha. Možda su ipak za to odgovorniji zaslađeni napici, tako barem kažu neki stručnjaci…

Zamijenite sokove zelenim čajem

Kako biste se riješili masnih naslaga pazite što jedete – puno povrća, manje porcije i manje nezdrave hrane. Dovoljan broj studija potvrđuje kako je zeleni čaj dobar za otapanje masnoća, ali rezultati istraživanja su daleko od sigurnih činjenica. Jedno je sigurno, zaslađena pića su puna kalorija pa ih izbjegavajte.

Istina o ribljem ulju

Dugo se ono smatra dobrim dodatkom za zdravlje srca, a navodi se i kako pomaže pri kontroli triglicerida. Pomaže li kod masnoća na trbuhu? Ne baš… Nisu pronađeni dokazi da će ono utjecati na gubitak masnoća.

Kako djeluje na zdravlje kostiju?

Dugo su liječnici mislili kako je višak kilograma dobar za kosti jer ih tako čini jakima i čuva od ozljeda. Ali novija istraživanja pokazuju da to baš nije istina, a jedna je pokazala kako višak masnoće na području trbuha utječe na slabljenje kostiju.

Popularni Članci