PAKLENI VIKEND JE PRED NAMA RTL-ov meteorolog otkriva kad bi vrućine trebale popustiti

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Vrućinu u toplinskim valovima uistinu teško podnosimo, a jedan od glavnih uzročnika je upravo visoka temperatura, ali noćna. 

"Dnevnu vrućinu nekako još uspijemo izbjeći, držimo se hlada, klimatiziramo prostorije u kojima boravimo, ali ako se tijekom noći ne možemo ni naspavati, a kamoli propisno odmoriti, pa tako i nekoliko dana u nizu, to već može biti opasno za naš organizam. Sinoć se, primjerice, temperatura u Senju nije spuštala ispod 28 °C. No, još je teža sparina koja je posljedica te visoke temperature i velike vlage u zraku, osobito u jutarnjim satima. Tako je u 8 sati ujutro u Senju i na Hvaru bilo 29 stupnjeva, a uz 60-ak posto vlage u zraku bilo je prilično neugodno, kao da je već vrlo visokih 37," kaže RTL-ov meteorolog Dorian Ribarić te prognozira kad nas očekuje predah. 

"Toplinski val potrajat će još nekoliko dana, uz vrhunac u danima vikenda. U petak prolazno nestabilnije u unutrašnjosti, ali ti poslijepodnevni pljuskovi donijeti će tek kratkotrajno osvježenje. No mogu biti praćeni grmljavinom, olujnim udarima vjetra i tučom. Najizglednije u Gorskome kotaru, Lici i gorju na zapadu Slavonije. Vrućina će značajnije popustiti prvo u zapadnim predjelima, osobito kopnenim, u ponedjeljak, a u utorak uz kišu i pljuskove u cijeloj zemlji," prognozira Ribarić. 

Popularni Članci