test

OVO VAM MOŽE SPASITI ŽIVOT 10 neuobičajenih simptoma infarkta

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Kindel Media/Pexels
Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrti u svijetu, a i ove godine je to bio primarni uzrok smrti u Hrvata. Od njih godišnje umire 17,3 milijuna ljudi u svijetu. A svakih sat vremena u Hrvatskoj umire jedna osoba od posljedica srčanog udara. Godišnje u Hrvatskoj od ovoga zdravstvenog problema umire čak 9000 ljudi. Ponekad simptomi mogu biti složeni i nije ih lako prepoznati, a spremni smo pripisati ih nečemu drugom, kao što je 'pokvaren želudac', umor ili bol u mišićima.

Ovo je 10 neobičnih simptoma koje je lako zanemariti, a mogu upućivati da se radi o infarktu. Ukoliko se pronađete u nekome od ovih simptoma, nemojte odgađati odlazak liječniku.

TJESKOBA

Srčani udar može uzrokovati intenzivnu tjeskobu ili strah od smrti. Osobe koje su preživjele infarkt kažu da su se čudno osjećale prije samog srčanog udara, kao da očekuju neku strašnju nevolju.

BOL U PRSIMA

Boli ili nelagoda u prsima čest je i klasični simptom srčanog udara. Bol je obično locirana u središtu prsne kosti, ili malo ulijevo i može imati oblik pritiska. Pacijenti osjećaju kao da im je "slon sjeo na prsa", objašnjava dr. Jean McSweeney, začetnica istraživanja simptoma srčanih bolesti kod žena. Međutim, nije svaka bol u prsima znak za uzbunu - ponekad ona može poteći od nekog sasvim drugog stanja, piše Net.hr.

KAŠALJ

Neprestano kašljanje može biti simptom zatajenja srca, rezultat nakupine tekućine u plućima. Ponekad je moguć i krvavi kašalj.

UMOR 

Posebno kod žena, neobičan umor se može primjetiti za vrijeme srčanog udara, jednako kao i nekoliko dana prije samog udara. Konstantni umor nemojte uvijek pripisivati vremenu, kontaktirajte liječnika za pregled. 

MUČNINA I GUBITAK APETITA

Osjećaj mučnine, slabosti u želucu i povraćanje nisu rijetki kada je u pitanju srčani udar. Abdominalno oticanje povezano s ovim srčanim problemom može utjecati i na apetit.

BOL U DRUGIM DIJELOVIMA TIJELA 

U većini slučajeva, bol počinje u prsima i širi se na ramena, ruke, laktove, leđa,vrat, čeljust i trbuh. Međutim, moguć je izostanak boli u prsima, a da se ona javi u drugim dijelovima tijela. Jednako tako, ovisno o dijelu srca koje je pogođeno srčanim udarom, pacijent može osjetiti bol u lijevoj ili desnoj ruci. Ne postoji pravilo.

BRZ I NEPRAVILAN PULS

Povremeno preskakanje srca ne mora biti zabrinjavajuće, ali ubrzan ili nepravilan puls, pogotovo ako je popraćen vrtoglavicom ili osjećajem slabosti te gubitkom daha, može biti znak srčanog udara, zatajenja srca ili aritmije. Ako se aritmija ne tretira, može dovesti do moždanog udara ili iznenadne smrti. 

ZNOJENJE

Ako vas je oblio hladan znoj usred neke nezahtjevne radnje, kao što je gledanje televizije ili čitanje novina, moguće je da je nastupio srčani udar.

OTICANJE

Srčani udar može uzrokovati nakupljanje tekućine u tijelu, što uzrokuje oticanje stopala, gležnjeva, nogu ili trbuha. Obratite pozornost na naglo debljanje i gubitak apetita.

SLABOST

Neke osobe mogu osjećati jaku i neobjašnjivu slabost nekoliko dana prije samog srčanog udara, jednako kao i za vrijeme samog infarkta. Ako osjećate veliki napor kod jednostavnih aktivnosti kao što je hodanje, kontaktirajte liječnika. 

Popularni Članci